Utorak, 12 Lipanj 2018 15:08

Proveli akciju usmjerenu na nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UZ KAZNE DIJELILI I BLUETOOTH SLUŠALICE -

POŽEGA – Na području Policijske uprave požeško-slavonske policijski službenici proveli su preventivno-represivnu akciju usmjerenu na nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje u prometu.

Kod starog autobusnog kolodvora u Ulici Stjepana Radića u Požegi, policijski službenici obavljali su nadzor prometa uz podjelu prigodnog promidžbenog materijala. Akciji su nazočili službenik pod odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Krunoslav Kokić i službenik za odnose s javnošću PU Požeško-slavonske Goran Matijević. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel, osim ako koristi napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

IMG 7439Goran Matijević, službenik za odnose s javnošću- Korištenje mobitela u vožnji smanjuje koncentraciju, usporava reakcije kod vozača i sužava vidno polje, te je tim povećan rizik od događanja prometnih nesreća. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna koju je moguće platiti na mjestu prekršaja u polovičnom iznosu ili naknadno po izdavanju prekršajnog naloga. Počinitelju je moguće i izdati mjeru pisanog upozorenja- rekao je službenik za odnose s javnošću Goran Matijević.

Na području Policijske uprave požeško-slavonske tijekom prvih pet mjeseci ove godine procesuirano je ukupno 99 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje, što je, kako ističu iz policije, broj koji možda i ne prikazuje stvarno stanje nepropisnog korištenja tog uređaja. Stoga se i provode akcije poput današnje na kojoj su nesavjesnim vozačima uz kazne dijelili i bluetooth slušalice.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska