Petak, 15 Lipanj 2018 11:55

Visok postotak naknadne otkrivenosti i razriješenosti kaznenih djela

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TISKOVNA KONFERENCIJA PU POŽEŠKO-SLAVONSKE -

POŽEGA - Glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković na tiskovnoj je konferenciji, iznijela je osvrt na sigurnosnu problematiku za svibanj ove godine s usporedbama pokazatelja iz prethodnog mjeseca.

Što se tiče kriminaliteta tijekom svibnja 2018. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 41 djelo po službenoj dužnosti, 21 djelo po privatnoj tužbi te četiri djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 66 kaznenih djela.

- Ako promatramo kaznena djela po službenoj dužnosti, zabilježeno je smanjenje za 15 djela u odnosu na prethodni mjesec ili 26,8%. Od ukupnog broja djela, 18 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 23 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 14 djela pa je naknadna otkrivenost u promatranom mjesecu 60,9%, a razriješenost 78,0%. Tijekom svibnja je razriješeno i pet djela iz ranijih razdoblja pa koeficijent naknadne otkrivenosti iznosi 82,6%, a koeficijent razriješenosti 90,2% - naglasila je glasnogovornica Janković dodajući kako se kao i obično, najveći dio kaznenih djela odnosi na liniju općeg kriminaliteta gdje su zabilježena 34 djela, od čega se devet djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji te da su evidentirana i tri djela iz linije rada gospodarskog kriminaliteta, zatim dva djela iz linije kriminaliteta prometa dok je po jedno djelo zabilježeno iz linije rada organiziranog kriminaliteta i jedno djelo iz linije kibernetičke sigurnosti.

Procjena ukupne materijalne štete nastala kaznenim djelima tijekom svibnja 2018. godine na području PU požeško-slavonske iznosi 432.425,00 kuna.

- Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prijavljeno je 26 osoba - 1 mlađi punoljetnik te 25 punoljetnih osoba (starijih od 21 godinu), a prijavljene su i četiri osobe iz ranijih razdoblja - dodala je Nikolina Janković.

Analizirajući prekršajnu problematiku tijekom svibnja ove godine zabilježeno je 16 prekršaja narušavanja javnog reda i mira za čije su počinjenje prijavljene 24 osobe, dok je u prethodnom mjesecu zabilježeno 12 prekršaja, a prijavljeno je 14 osoba.

- Najbrojniji su prekršaji iz članka 17. (omalovažavanje ili vrijeđanje policijskih službenika) - zabilježeno ih je šest, zatim je zabilježeno pet prekršaja koja se odnose na članak 13. (tuča, vika i galama), dok su tri prekršaja zabilježena iz čl. 6 (drsko ponašanje). Prijavljene su, kao što je već navedeno 24 osobe, odnosno prijavljen je 21 muškarac i tri žene. Od ukupnog broja prekršaja, deset je počinjeno pod utjecajem alkohola. Javni red i mir se najčešće narušavao u vremenu od 18 do 24 sata (šest prekršaja).

U mjesecu svibnju evidentirano je i 59 prekršaja iz ostalih zakona što je za 17 prekršaja više nego u travnju - nastavila je glasnogovornica Janković iznoseći podatke i prometnim nesrećama i prekršajima u prometu kako su na cestama u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježene 34 prometne nesreće u kojima je nastradalo 13 osoba.

- Pet je osoba teže, a osam lakše ozlijeđeno, dok je u travnju zabilježeno 39 prometnih nesreća, a nastradalo je 15 osoba - pet je osoba teško, a deset lakše ozlijeđeno. Među ozlijeđenima najviše je vozača - 11 osoba (tri osobe teško i 8 lakše ozlijeđeno). Inače u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 58 osoba, od čega pet osoba pod utjecajem alkohola. Promatramo li vrste prometnih nesreća najviše ih je vezano za vožnju u slijedu - sedam prometnih nesreća, a zatim slijetanja vozila s ceste - šest nesreća (tri osobe su lakše ozlijeđene). Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći je brzina neprimjerena uvjetima - dovelo je do pet nesreća (jedna osoba je teško i jedna lakše ozlijeđena). U nadzoru prometa u svibnju ove godine zabilježeno je ukupno 966 prekršaja - zaključila je Nikolina Janković glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

Tekst: PU požeško-slavonska Foto: Kronika požeško-slavonska