Petak, 19 Listopad 2012 10:46

Tri godine boravio u zatvoru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BRANITELJ ANTUN IVEZIĆ KOJEMU SE SUDILO ZA RATNI ZLOČIN TUŽI DRŽAVU -

 

NAKON PRAVOMOĆNOG OSLOBOĐENJA ZA ODŠTETU MU SE NUDI SAMO 142 TISUĆE KUNA

LIPIK - Umirovljeni hrvatski branitelj iz Lipika Antun Ivezić podnio je tužbu protiv države. Učinio je to nakon što mu je stigla ponuda o nadoknadi štete jer je nevin bio u zatvoru. - U pritvoru sam proveo pune tri godine i tri mjeseca a uspostavilo se na kraju da je došlo do zamjene identiteta i da nisam kriv. Zar sve što sam u tom vremenu proživio i što je proživjela moja obitelj od koje sam bio odvojen vrijede tek malo više od 100 tisuća kuna – s gorčinom u ustima pita se Antun.

   Antun Ivezić sudionik je Domovinskog rata od 5. kolovoza 1991. godine, odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i ordenom "Bljesak". S još petoricom branitelja bio je optužen za ratni zločin nad srpskim civilima u Marinom Selu nedaleko Lipika krajem 1991. godine a Županijski sud u Požegi u ožujku 2009. godine osudio ga je na deset godina zatvora. Vrhovni sud je presudu ukinuo da bi na ponovljenom suđenju u Osijeku Antun bio pravomoćno oslobođen optužbe. U pritvoru u Požegi i Osijeku proveo je od ožujka 2008. do lipnja 2011. godine. - Sve se to odrazilo na moje zdravlje. Prije nego sam otišao u pritvor bio sam zdrav a onda su mi 'otišli' živci. Sad redovito moram na terapije i pijem hrpu raznih lijekova. Šta mi vrijedi što sam oslobođen optužbe kada sam bolestan a obitelj mi je na rubu egzistencije. Supruga radi za 2.500 kuna, moja mirovina je tek nešto veća, kredit za kuću nam je 2.000 kuna a imamo dvoje djece koje tek treba školovati. Znam da se nikakvim novcem ne može nadoknaditi vrijeme provedeno u zatvoru kao ni moje izgubljeno zdravlje ali, ponuđena odšteta je sramotna – dodao je Antun.   

   Sve osobe koje su pravomoćnom presudom oslobođene krivnje prema ustavnim i zakonskim odredbama imaju pravo na naknadu zbog neimovinske i imovinske štete. Nigdje međutim, ne navodi se precizno koliko 'košta' dan proveden u zatvoru osobe koja nije kriva, njegove duševne boli, odvojenost od obitelji i drugo. Jedan od Antunovih odvjetnika kaže kako su prilikom podnošenja zahtjeva za nadoknadom štete imali u vidu dosadašnju sudsku praksu pa je tako od države zatraženo nešto manje od 1,1 milijuna kuna. Ponuđeno im je međutim, oko 142 tisuće kuna.

U Ministarstvu pravosuđa kažu kako se do ove cifre došlo na temelju jedne uredbe koju su zatekli od bivše Vlade te da se upravo radi na tome da se pitanje naknade štete precizno zakonom riješi.