Petak, 30 Studeni 2018 11:17

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U Pakracu nesreća s materijalnom štetom u Požegi dvojica ozlijeđenih

U četvrtak, 29. studenoga 2018., oko 10.30 sati, u Pakracu, na raskrižju Ulice kralja Tomislava i Ulice braće Radića, 59-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom marke „Hyundai“, daruvarskih registarskih oznaka, te oduzeo prednost prolaska 25-godišnjem vozaču osobnog automobila marke „Ford“ daruvarskih registarskih oznaka koji se kretao cestom koja je prometnim znakom označena kao cesta sa prednošću prolaska. Protiv 59-godišnjeg vozača osobnog automobila slijedi prekršajni nalog.

Oko 19.40 sati, u Ulici Eugena Kvaternika, 45-godišnji vozač upravljao je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,53 promila osobnim automobilom marke „Ford“ požeških registarskih oznaka, te izgubio nadzor nad istim i prešao u suprotni prometni trak gdje je udario u osobni automobil marke “Volkswagen“ kojim je upravljao 24-godišnjak. U prometnoj nesreći oba vozača su lakše ozlijeđena, a 45-godišnjaku će biti izdan prekršajni nalog zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Rezultati akcije nadzora korištenja mobitela i pojasa tijekom vožnje

Na području Policijske uprave požeško-slavonske 28. studenoga 2018., provodila se preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor nepropisne uporabe mobitela (distrakcija) i nekorištenja sigurnosnog pojasa. Policijski službenici su utvrdili ukupno 42 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega se 38 prekršaja odnosilo na prekršaje na koje je akcija bila usmjerena i to 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (29 na prednjim sjedištima i 3 na stražnjim sjedištima) i 6 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje. Za vrijeme provedbe preventivno-represivne akcije nije bilo prometnih nesreća. Kako je već istaknuto, cilj ove akcije nije samo represivno postupanje, odnosno kažnjavanje vozača, već aktivno uključivanje svih sudionika u prometu, javnosti i medija kako bi se stanje sigurnosti cestovnog prometa poboljšalo. Policijska uprava požeško-slavonska poziva stoga vozače da poštuju prometne propise, ne koriste mobitel za vrijeme vožnje te da se prije svake vožnje, pa i ona najkraće, vežu sigurnosnim pojasom, kao i svi putnici na svim sjedištima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi.

Provaljeno u obiteljsku kuću u Kuzmici

U srijedu 28. studenoga 2018., u mjestu Kuzmica, nepoznati počinitelj (ili više njih) provalio je u obiteljsku kuću u vlasništvu 48-godišnjaka i otuđio novac. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela „Teška krađa“.

Nezakonito držao streljivo i opremu za automatsku pušku

Policijski službenici su u srijedu 28. studenoga 2018., temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretražili obiteljsku kuću i osobni automobil u vlasništvu 36-godišnjaka s područja općine Čaglin i kod njega pronašli 470 komada streljiva, 5 spremnika za streljivo, tromblonski nastavak i nož za automatsku pušku, a što je on nepovlasno posjedovao. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.

 

 

Vikao oko podneva, uz manju količinu marihuane i duhana bez markica

U srijedu, 28. studenoga 2018., oko 12.45 sati, u Požegi u ulici Njemačkoj, 39-godišnjak je pod vidnim utjecajem alkohola (odbio alkotest), narušavao javni red i mir na način da je vikao i galamio na ulici, te razbio jednu bocu. Tijekom kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da je neovlašteno posjedovao manju količinu opojne droge-marihuane i duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH. On je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnih sredstava, odnosno dovođenja nadležnom Prekršajnom sudu uz optužni prijedlog.

Točno u podne upravljao vozilom s 2,71 promila

U srijedu, 28. studenoga 2018., oko 12 sati, u Ulici Stjepana Radića u Požegi, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 51-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,71 promila upravljao osobnim automobilom marke „Dacia“, požeških registarskih oznaka. Isti također za vrijeme vožnje nije koristio sigurnosni pojas, a budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten je u posebnu prostoriju policije i protiv njega slijedi prekršajni nalog.

Pojačane aktivnosti nadzora prometa tijekom vikenda

S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nastupajućeg vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu.

Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.