Subota, 26 Siječanj 2019 11:42

Gripa uzela prvu žrtvu i u Požegi koja je umrla od teške upale pluća

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ZADNJA DVA DANA POČELI SU U VELIKOM BROJU DOLAZITI BOLESNICI U SA SIMPTOMIMA GRIPE I UPALE PLUĆA U OŽB POŽEGA -

POŽEGA - Sve je veći broj onih na području Požeštine koji su oboljeli od gripe. Podatak je to koji smo dobili iz Opće županijske bolnice Požega i prim. mr. sc. Zdravka Andrića, voditelja Odjela za infektivne bolesti koji naglašava kako je gripa jako teška bolest i da to mnogi ne shvaćaju, ali kad se zakomplicira onda je kasno.

- Teško je reći da je sada vrhunac gripe. Prije bih rekao da je to početak vrhunca koji će trajati izvjesno vrijeme. Gripa obično traje od 10 do 20 dana odnosno dva do tri tjedna. Istina je da se u ovom tjednu gripa proširila na području Požeštine. Mi smo u zadnja dva dana počeli primati bolesnike s komplikacijama najčešće u vidu upale pluća i to teških upala pluća obostrano. Nažalost jedna starija bolesnica nam je i umrla od teške upale pluća kao komplikacije gripe. Jučer je veliki broj pacijenata zatražio liječničku pomoć. Dolaze i oni koji ne bi trebali doći, a bilo je i onih koji su imali ozbiljnije tegobe. Na Odjel za infektivne bolesti primili smo šest pacijenata s upalom pluća. Određeni boj pacijenata liječen je ambulantno i u Dnevnoj bolnici jer nema dovoljnog broja kreveta na ovom odjelu – ističe prim. Andrić dodajući kako oni pacijenti koji imaju kroničnu bolest mogu očekivati da će se kod njih gripa razvijati brže i da će se stvarati određene komplikacije.

- Oni trebaju prva dva tri dana ležati, a ako se stanje pogorša trebaju se javiti liječniku posebice ako počnu osjećati probadanje u prsima i imaju otežano disanje. Oni mlađi, od 20 do 30 godina koje nisu opterećeni kroničnim bolestima, manje više prebole gripu bez većih komplikacija. Starije osobe koje se godinama liječe zbog povećanog tlaka, srčane i šećerne bolesti ili maligne bolesti trebaju razmisliti i pitati zbog čega se nisu cijepili. Svi pacijenti koje smo ovih dana primili na odjel zbog upale pluća i gripe, nitko od njih nije cijepljen. Oni koji bi trebali najviše voditi računa da se cijepe na to se ogluše – dodao je prim. Andrić naglašavajući kako prva dva dana ne treba dizati paniku zbog gripe i povećane temperature, pa čak niti kronični bolesnici. 

- Ako se takvo stanje pogorša, bude povećana temperatura i druge komplikacije treći ili četvrti dan moguće je da se počela razvijati neka od komplikacija određenih bolesti. Gripa je jako teška bolest. Treba mirovati, uzimati puno tekućine i lijekove za sniženje temperature. Ljudi vole dolaziti na Odjel za hitni prijem zbog bizarnih razloga. Ima onih koji dođu i kažu kako su dobili temperaturu prije pola sata ili nešto malo više. I tako dođu zbog bizarnog razloga i tek se onda zaraze virusom gripe dobivenog od drugih pacijenata koji su stvarno bolesni – zaključio je prim. Zdravko Andrić.

Njegova preporuka je da se svakako treba cijepiti protiv gripe što je i on osobno učinio kao i njegove kolege i drugo medicinsko osoblje u požeškoj bolnici. Dokazano je da i učestalije pranje ruku, ali i zubi doprinosi manjem obolijevanju od gripe jer je i to svojevrsna zaštita od gripe.