Petak, 15 Veljača 2019 14:50

Podići razinu odgovornosti i svijesti o potrebama osoba s invaliditetom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - Na području Policijske postaje Požega, danas je provedena preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor nepropisnog zaustavljanja i parkiranja na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. U provođenje akcije i pregled mjesta namijenjenih parkiranju vozila osoba s invaliditetom, uključili su se i predstavnici lokalnih udruga osoba s invaliditetom.

Cilj akcije je podići razinu svijesti i odgovornosti kod građana, upozoriti na osnovne životne potrebe osoba s invaliditetom te postizanje razine tolerancije kod svih sudionika u prometu.

- Ovakvim preventivnim akcijama, policija nastoji senzibilizirati vozače da znak pristupačnosti ne omogućava privilegiju zagarantiranog parkinga vozila, već minimalno pravo normalnog življenja osoba. - naglasio je policijski službenik za odnose s javnošću Goran Matijević.

- Današnja akcija koja ima preventivno-represivni karakter ima za cilj ostvariti zajednički uvid u stanje na terenu te osvijestiti u zajednici na problematiku osoba s invaliditetom. U razdoblju 2015-2017. godine broj procesuiranih prekršaja na području naše Policijske uprave koji se odnose na parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom počinjenih od strane osoba koje nisu ispunjavale uvjete za parkiranje na tim mjestima kretao se okvirno od 140 do 180 u godini da bi u 2018. godini taj broj bio 308. Povećanje možemo promatrati i kao rezultat veće skrbi i sankcioniranja počinitelja, jer aktivnosti na ovom planu nisu samo prigodne već kontinuirane kroz cijelu godinu čime se nastoji olakšati sudjelovanje u zajednici osoba s invaliditetom, a propisana novčana kazna za počinitelje je 700 kuna, - rekao je Matijević.

U provođenje akcije i pregled mjesta namijenjenih parkiranju vozila osoba s invaliditetom, uključili su se i predstavnici lokalnih udruga osoba s invaliditetom.

- Zahvaljujem se našoj Policijskoj upravi koja doista pokazuje pravu brigu i policijski službenci uvijek su spremni pomoći u našim problemima. Zadovoljni smo situacijom s parkirnim mjestima jer uveden je red i olakšan nam je život. - rekao je dopredsjednik Udruge slijepih Požeško-slavonske županije Goran Grgić.