Ponedjeljak, 15 Travanj 2019 11:41

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Prijevara

U petak 12. travnja 2019., policijskim službenicima je prijavio 47-godišnji predstavnik trgovačkog društva s područja Požege, da je tijekom 2017., 37-godišnjaku u nekoliko navrata izdao razna pića vrijednosti veće od 7 tisuća kuna, koje im on do sada nije platio, te se smatraju prevarenim. Slijedi daljnje utvrđivanja svih okolnosti događaja, te podnošenje kaznene prijave zbog kaznenog djela „Prijevara“.

Rezultati pojačanih aktivnosti nadzora prometa

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa, provođene su mjere pojačanog nadzora prometa posebice usmjerene na tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu' (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel). Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđeno je ukupno 77 prekršaja, od čega se ističu 10 zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 40 vozača je prekoračio dopuštene brzine kretanja i 5 nisu koristila sigurnosni pojas.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila je 2,63 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 109 km/h. Od ukupnog broja počinitelja, u četiri slučaja se radilo o osobama koji su višestruki počinitelji prekršaja i koji su ranije prijavljivani za prekršaje brzine, upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja. U noći sa subote na nedjelju, provedena je i ciljana akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu, tijekom koje je ukupno nadzirano 90 vozača i procesuiran 21 prekršaj, od kojih se njih 9 odnosilo na prekršaje alkoholiziranosti. 

Osam prometnih nesreća, troje ozlijeđenih i četvorica napustila mjesto događaja

U petak, 12. travnja 2019., oko 14.25 sati, u Ulici Jurja Križanića u Požegi, 57-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Volkswagen“, požeških registarskih oznaka, nije zaustavio vozilo na pružnom prijelazu zbog čega je došlo do udara vlaka u osobni automobil u kojemu su 57-godišnji vozač i 23-godišnji putnik teže ozlijeđeni. U vezi navedenog događaja slijedi daljnje kriminalističko istraživanje.

Istog dana, oko 16.45 sati na raskrižju ulica Franje Cirakija i Vukovarske u Požegi, došlo je do sudara dva osobna automobila. 26-godišnja vozačica koja je upravljala osobnim automobilom marke „Škoda“ požeških registarskih oznaka, oduzela je prednost prolaska 19-godišnjem vozaču osobnog automobila marke „BMW“ požeških registarskih oznaka koji se kretao cestom koja je prometnim znakom označena kao cesta sa prednošću prolaska. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđena 18-godišnja putnica iz osobnog automobila marke „Škoda“, dok protiv 26-godišnje vozačice slijedi prekršajni nalog zbog oduzimanja prednosti prolaska.

Uz navedene nesreće s ozlijeđenim sudionicima, dogodilo se i 6 prometnih nesreća koje su za posljedicu imale materijalnu štetu i to po jedna u Kusonjama i Alilovcima, dok su u nesrećama u Prekopakri i Ulici braće Radića u Pakracu počinitelji napustili mjesto događaja i za njima se traga, a u nesrećama u Ulici dr. Franje Tuđmana i ulici Varelovac u Požegi, počinitelji su također napustili mjesto događaja ali su naknadno pronađeni i protiv njih slijede odgovarajući optužni prijedlozi.

Upravljali pod zabranom, prije stjecanja prava i pod utjecajem alkohola

U petak, 12. travnja 2019., oko 19.30 sati, u Trenkovu, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 55-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 2,63 promila i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta, upravljao teretnim automobilom marke „Ford“, požeških registarskih oznaka. On je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva i narednog dana uz optužni prijedlog doveden dežurnom sudcu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi. Sudac ga je saslušao, proglasio krivim i izrekao uvjetnu kaznu zatvora, novčanu kaznu u iznosu od 900 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

U subotu 13. travnja 2019., oko 23.15 sati, u Vetovu, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 41-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 1,37 promila i prije stjecanja prava na upravljanje upravljao mopedom marke „Tomos“, požeških registarskih oznaka. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten je u posebnu prostoriju policije i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog upravljanja pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje.

Predano streljivo na području Pleternice

U nedjelju, 14. travnja 2019., na području Pleternice, osoba koja je zatražila da ostane anonimna je policijskim službenicima predala 103 komada streljiva koje je izuzeto i pohranjeno u prostorije policije do uništenja.