Srijeda, 31 Srpanj 2019 09:38

Sutra na snagu stupaju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Hrvatski je sabor usvojio značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje će stupiti na snagu 1. kolovoza 2019. godine.

Uz nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje smo detektirali da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, kao novine koje do sada nisu bile zastupljene ističu se:

- MUP će na svojim web stranicama, na brz i danas svima dostupan način, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, bez potrebe dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja, odnosno odlaska u policiju, omogućiti provjeru stanja vozačke dozvole (važeća, ne važeća, ukinuta), broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak.

- Uvodi se nadzor poštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti.

- Predviđeno je snimanje vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zbog povećanja transparentnosti i kvalitete samog ispita, kao i ujednačavanja njegove provedbe i

- Propisuje se i obveza video nadzora tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.