Petak, 13 Prosinac 2019 13:56

Najavljeno provođenje operativne akcije „Mir i dobro“ u vrijeme blagdana i upozorenje za korištenje pirotehnike

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Operativna akcija “Mir i dobro” tradicionalno se provodi od 1993. godine. Ove godine akcija  se provodi od 13. prosinca 2019. do 08. siječnja 2020. godine, najavili su u Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj, glasnogovornica PU Nikolina Janković i inspektor Drago Matijević, voditelj Odjela inspekcije Službe civilne zaštite Požega.  

U tom periodu građani će sukladno tradicionalnim, vjerskim i obiteljskim običajima u velikom broju obilaziti vjerska središta, dolaziti na svete mise, prisustvovati raznim organiziranim proslavama na otvorenim prostorima i ugostiteljskim objektima, te se međusobno posjećivati u svojim domovima. Sve to će uz očekivani dolazak velikog broja građana iz inozemstva bitno pojačati intenzitet prometa, a samim time i vjerojatnost češćeg događanja prometnih nesreća.  Vezano uz navedeno,  za očekivati je i veći broj kaznenih djela te učestalije činjenje prekršaja protiv javnog reda i mira, no moramo konstatirati da u posljednje dvije godine ne bilježimo povećanje broja kaznenih djela i prekršaja u tom periodu u odnosu na druge periode tijekom godine. Sa sigurnosnog aspekta posebno su nam interesantna javna okupljanja na kojima se očekuje veći broj posjetitelja među kojim posebno ističemo adventska okupljanja, polnoćke, dočeke Nove godine, razne koncerte, nogometne turnire i dr.

Za vrijeme provođenja Operativne akcije „Mir i dobro“ u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđene su 23 osobe, od kojih je sedam teško tjelesno ozlijeđeno. Ozlijeđeno je šestero djece, od kojih je pet teško.

Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je: 41 komad raznog oružja, 2121 komada streljiva raznog kalibra, šest kg eksploziva, sedam komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.) te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava.  

Na području Policijske uprave požeško-slavonske za vrijeme provođenja Operativne akcije “Mir i dobro“ od jedne osobe je  oduzeto  317 komada streljiva (zbog kaznenog djela iz čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona - kazneno djelo „Prijetnja“).

Slijedom navedenog provoditi će se pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava koja mogu izazvati neželjene posljedice, a u suradnji s predstavnicima lokalne vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova upozoravat će se na opasnosti od zlouporabe navedenih sredstava. Isto tako provoditi će se preventivne aktivnosti u cilju podizanja osjećaja sigurnosti građana, održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, te osiguranja veće protočnosti prometa.

KATEGORIJE PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA

 Prema učincima, a prije svega prema količini eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva koja će se moći nabaviti i upotrebljavati u idućem razdoblju dijele se na F1, F2 i F3 kategoriju, osim petardi i redenika iz kategorije F3 jer njihova je nabavka i uporaba nedopuštena građanima.

 F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete - bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Dostupna su u prodavaonicama i kioscima, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine.

 Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije pirotehnička su sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje.

Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja.

 Uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, osim petardi i redenika iz F3 kategorije dopuštena je osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja.

 Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi.

  OSNOVNA PRAVILA ZA SIGURNO RUKOVANJE PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA

 - obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje.

- djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava.

- osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije jer posljedice mogu biti kobne.

- pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola.

- poštivati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkoga sredstva.

- pojam „sigurnosna udaljenost“ znači da u ugroženom prostoru ne smije biti

prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta te drugih sredstava ili

predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.).

  POSEBNI SAVJETI ZA RODITELJE

- kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati.

- uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite.

- petarde nisu igračke. Najčešće uzrokuju ozljede šaka i prstiju, lica i očiju.

- savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!

- ako se ipak odlučite koristiti pirotehničkim sredstvima, prvo pozorno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima jer njihova pogrešna uporaba može biti kobna.

 Najbolja preventiva jest nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije: ljepše, ugodnije i – prije svega – svečanije.

KAZNENE ODREDBE

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako je  mlađa od 18 godina a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca ili upotrebljava u zatvorenim prostorima ili na prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi ili upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

U okviru projekta “Policija u zajednici” kontakt policajci ove Policijske uprave su i ove godine povodom operativne akcije “Mir i dobro” napravili edukativnu brošuru kojoj je cilj upoznavanje građana i djece o mogućim posljedicama nestručnog i neodgovornog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima. Brošure će se dijeliti građanima i djeci prilikom obilazaka odgojno - obrazovnih i drugih ustanova, prilikom provođenja raznih akcija u prometu te tijekom svih drugih redovnih aktivnosti policije.