Četvrtak, 30 Siječanj 2020 10:30

Pas ozlijedio 64 - godišnjakinju

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Držanje životinja bez nadzora – pas ozlijedio 64-godišnjakinju

U srijedu 29. siječnja 2020., oko 5.30 sati, u mjestu Dobrovac, u Ulici Stjepana Radića, 54-godišnjak nije držao pod nadzorom svog psa, koji je ugrizao 64-godišnjakinju i lakše ju ozlijedio, te je time vlasnik psa počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira za što će mu biti izdan prekršajni nalog.

S obzirom na česte dojave građana o životinjama bez nadzora, skrećemo pozornost vlasnicima životinja na njihove obveze u vezi s načinom držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način držanja pasa prilikom šetnje na javnim mjestima, posebice na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine.

U vezi s tim, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30.), Zakona o zaštiti životinja (članak 51.) i Pravilnika o opasnim psima (članak 5.), propisan je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka.

Člankom 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena je novčana kazna za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa''.

Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova. Članak 51. Zakona o zaštiti životinja propisuje da je ''zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece''.

Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.

Članak 5. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ''izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.