Subota, 05 Listopad 2013 12:10

U posljednjih mjesec dana ekscesivno se opijalo više od 44% učenika

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Proteklog tjedna u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja projekta „Zdrav za 5“.

 Projekt „Zdrav za 5“ u svim županijama Republike Hrvatske uključujući i Požeško-slavonsku županiju zajednički provode Ministarstvo zdravlja (Hrvatski zavod za javno zdravstvo), Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 Sukladno projektnim aktivnostima, prije provođenja edukativnih radionica, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutarnjih poslova proveli su istraživanje među učenicima osmih razreda osnovnih (alkohol) škola, te prvih i drugih razreda (droge i igre na sreću) srednjih škola, oo njihovim navikama i stavovima u pogledu štetnosti konzumiranju alkohola, droga i igara na sreću.

Na konferenciji su pored policijskog službenika za prevenciju Siniše Sabljaka izlagali i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević i psiholog  Dejvid Zombori.

Uspoređujući rezultate na nacionalnoj razini sa onima iz Požeško-slavonske županije, vidljivo je da je u Požeško-slavonskoj regiji veći postotak učenika osmih razreda osnovnih škola, jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića (85% u odnosu na 81% na nacionalnoj razini), kako u životu tako i u posljednjih mjesec dana (41% u odnosu na 40% na nacionalnoj razini). Dok na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom, među požeško-slavonskim učenicima, vino je najčešće konzumirano alkoholno piće kod djevojčica. Također u Požeško-slavonskoj županiji, u posljednjih mjesec dana ekscesivno se opijalo više od 44% učenika (pet ili više pića u jednoj prigodi). U stanju teške opijenosti u kojem su nesigurno hodali, nisu bili u stanju pravilno govoriti, povraćali su ili se ne sjećaju što se događalo, u posljednjih godinu dana našlo se više od 24% ispitanih učenika Požeško-slavonske županije (20% prosjek RH)