Subota, 28 Listopad 2017 13:12

Svečana prisega 20. naraštaja dragovoljnih ročnika

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

308 ROČNIKA GROMOGLASNO IZREKLO "PRISEŽEM" -

POŽEGA - U vojarni 123. brigade HV-a u Požegi danas je svečanu prisegu položio 20. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, što je ujedno i treći ovogodišnji naraštaj, IMG 0870odnosno prvi put je u jednoj godini na dragovoljno vojno osposobljavanje upućeno tri naraštaja ročnika.

Ukupno je prisegnulo 308 ročnika, od toga 53 žene, među kojima je i vrhunska sportašica Ana Lenard, hrvatska reprezentativka u karateu.

Uz ročnike, njihovu rodbinu i prijatelje, svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, zamjenik zapovjednika i načelnik stožera HKoV-a OS RH brigadni general Siniša Jurković, župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić sa zamjenicima, predstavnici MUP-a, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te drugi vojni i civilni uzvanici.

IMG 0961- Danas ste prisegnuli na vjernost domovini. Kao što su to uradile i mnoge generacije hrvatskih ratnika prije vas i na tome vam od srca čestitam u svoje osobno i u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Čestitam i vama dragi roditelji što ste svoje kćeri i sinove odgojili u duhu zdravog hrvatskog domoljublja, onog okrenutom stvaranju novih vrijednosti, preduvjeta za budućnost i napredak naše Hrvatske. Svojom odlukom na pristupanje služenju dragovoljnog vojnog roka doprinosite stabilnosti i sigurnosti Hrvatske, temeljnog preduvjeta svakog rasta i napretka. Kako države, tako i svakog pojedinca. Vaše domoljublje očituje se u djelima, vi ste zdrava pokretačka snaga, a vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam. Mi smo u Ministarstvu obrane u fokus rada stavili čovjeka, kao najvažniji dio našeg obrambenog sustava. Jer, upravo čovjek donosi prevagu, kako u ratu, tako i u miru i u najvećoj mjeri pridonosi izvrsnosti u realizaciji zadaća. Stoga smo ovu godinu proglasili godinom vojnika, dočasnika i časnika pobjedničke hrvatske vojske. Nismo stali na praznim riječima i obećanjima, nego su iza nas, u protekloj godini mandata, konkretni rezultati – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.

IMG 0953Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju naglasio kako izuzetno važnim smatra motiviranost i osposobljenost ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. - Osobito me veseli interes vas mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer ste vi budućnost naših Oružanih snaga - rekao je general Šundov te dodao kako će se kroz ovaj program na najbolji mogući način osposobiti za sve buduće aktivnosti djelatne vojne službe i pričuvnog sastava Oružanih snaga RH.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6649 ročnika, 33 vrhunska sportaša i 45 doktora medicine. U 2017. Godini obuku je završilo 12 vrhunskih sportaša, od čega dvije žene. U djelatnu vojnu službu IMG 0879dosad je primljeno ukupno 4313 kandidata. Od ukupnog broja koji su završili DrVO, ugovor o ugovornoj pričuvni s MORH-om je ove, 2017. godine, potpisalo ili produžilo 38 vrhunskih sportaša.

Obuka (temeljna i specijalistička) traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na vojnom poligonu u Gašincima. Po uspješnom završetku programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska