Utorak, 21 Studeni 2017 10:00

Postavljena ploha spomenika, te postament za vijence i svijeće

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠNI RADOVI NA IZGRADNJI SPOMENIKA POGINULIM BRANITELJIMA NA PAPUKU -

PAPUK – Izgradnja spomenika jedanaestorici poginulih branitelja, koji su tragično stradali 2. prosinca 1991. godine u neprijateljskoj zasjedi je u tijeku i izvode se završni radovi. Tada su svoje mlade živote izgubili  Davor IMG 0fbce9519808928df2d02ec5b14b634a VfsdfsdDragić, Jozo Koutni, Tade Nikić, Branko Peći, Damir Pišmiš, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Vinko Tomašević, Ivica Zlomislić, Anđelko Tule i Tomislav Vužić-Mohenski.

Uz obljetnicu ove otkrit će se novoizgrađeni spomenik godine čije podizanje zajednički financiraju Požeško-slavonska županija, te svi gradovi i sve općine s njenog područja.

- Postavili smo ploču sa imenima poginulih branitelja, te poseban postament na kojega će se stavljati vijenci i svijeće, a kroz uređenje tog prostora izgrađene su bankine - kazao nam je Josip Toman, direktor tvrtke „Toman“ koja je izradila metalne elemente obilježja, te izvodi završne radove na njihovom postavljanju.

Tu je postavljeno jedanaest stupova od inox čelika, visine jedanaest metara i promjera jedanaest centimetara. Uz njih je spomen ploča, a cijelo područje spomen obilježja  imati će i vlastiti rasvjetni sustav IMG 75bd0adf5673317c902ac81dc9c5e9d6 V2420napajanja pomoću solarnih ploča. Uređuje se još parkirališni prostor kako bi se prolaznici na putu prema Jankovcu mogli zaustaviti i odati počast poginulima.

- Inspiracija za rješenje spomenika poginulim braniteljima na Papuku proizlazi iz priče o njihovoj pogibelji, te svojim postavom prati taj tragični događaj. Branitelje metaforički vidimo kao vertikale koje streme ka nebu ujedno simbolizirajući njihovu besmrtnost i vječni spomen herojima. Svaka vertikala ujedno je personifikacija pojedinog branitelja. Između dviju skupina spomen vertikala nalazi se stalak za polaganje vijenca i svijeća – kazao je o ovome idejnom rješenju je arhitekt Andrija Rusan iz Zagreba.

Tekst/foto: J.T.