Srijeda, 22 Studeni 2017 11:30

Radionice za učenike poljoprivrednih i turističkih struka na Poljoprivredno-prehrambenoj školi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

2.  VETWEEK - EUROPSKI TJEDAN VJEŠTINA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU I OSPOSOBLJAVANJU -

POŽEGA – Cijelog tjedna provodi se 2. VETweek – tjedan Europskog tjedana vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koji se ove godine događa od 20. do 24. studenog na razini Europske unije s ciljem predstavljanja brojnih mogućnosti koje nudi strukovno obrazovanje i osposobljavanje mladim ljudima i odraslima kako bi otkrili svoje talente i razvili specifična znanja i vještine za radna mjesta današnjice, ali i sutrašnjice.

Kroz više aktivnosti, predavanja, demonstracija i nekoliko radionica tjedan je obilježen i u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega, te su na taj način učenici prehrambeni tehničari i agro-turistički tehničari povezali teoriju i praksu te poljoprivredu i prehranu.

 - Strukovno obrazovanje je prioritet u EU i u tom smjeru bi se trebalo razvijati i obrazovanje u RH. Mi smo se kao škola uključili od prvog dana, a radionice organiziramo i za učenike završnih razreda osnovnih škola kojima predstavljamo naša zanimanja. Samo prošle godine Europska komisija zabilježila je preko 900 nacionalnih događanja i preko 700 tisuća sudionika. Kao 3 top zemlje u kojima je zabilježeno najviše aktivnosti su Španjolska, Mađarska i Hrvatska – istakla je ravnateljica Marija Grgić, dipl. inf.

 - Radionica se održavaju u našoj učionici gdje se obučavaju prehrambeni tehničari i agro-turistički tehničari, koju trenutno opremamo,kuhinjski dio, koji služim učenicima za preradu sirovina i praktični dio nastave. Prerađujemo prvenstveno sirovine koje uzgajamo na školskom imanju. Sada trenutno pasiramo rajčicu koju koristimo u našoj školskoj pekari i praktikumu za izradu pizza i marmelade, sokove, marmelade od bundeva u kombinaciji s voćem. Ovdje oni prolaze sve tehnologije iz nastavnog plana. Današnjim radionicama učenici će se upoznati s jednom od zaboravljenih namirnica, a to je proso, koji postoji preko 5.000 godina samo što smo ga malo zaboravili i izbacili iz svoje prehrane. Upoznat ćemo se s tom vrijednom žitaricom koja je jednostavna za pripremanje – istakla je Marija Marketanović- Hadžić, dipl. ing koja je koordinirala sve radionice, ali s učenicima u praktikumima i pripremila nekoliko jela i slastica, od krempite s batatom, pogačica s bučinim sjemenkama, kruh od prosa i dr. 

Učenici su prošli kroz četiri radionice, „Tople juhe za zimske dane, kremaste i prežgane sa začinima za različite ukuse“, koju je vodila Snježana Pešut Pilon, dipl. ing., Savjetodavna služba Požega, „Nutritivna vrijednost prosa, buče i batata“, koju je vodila Marija Marketanović-Hadžić, dipl. ing., Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, „Muzej u loncu“ projekta koji je predstavila Maja Žebčević Matić, dipl. etn. iz Gradskog muzej Požega i „Demonstracija jela sa školskim namirnicama“ gdje su učenici pripremali čorbu kiselicu s bučinim uljem i posnu sarmu po receptu Muzeja u loncu, te paštetu od prosa i krempitu od batata, koju je vodio Anđelko Ledić, kuhar, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega.