Petak, 07 Rujan 2012 13:20

Hodočastili desetci tisuća vjernika

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROSLAVLJEN BLAGDAN GOSPE OD SUZA U PLETERNICI  -

Ne može se razoriti biće ovoga naroda dok je u njegovu srcu živ Božji zakon, veći i čvršći od svih ljudskih zakona

PLETERNICA - Na blagdan Gospe od suza, 31. kolovoza u njezinu svetištu u Pleternici okupilo se nekoliko desetaka tisuća vjernika iz Požeške biskupije i iz drugih krajeva. Svečano euharistijsko slavlje započelo je ulaznom procesijom s likom Gospe od suza a predvodio ga je požeški biskup dr. Antun Škvorčević u koncelebraciji s beogradskim nadbiskupom msgr. Stanislavom Hočevarom i brojnim drugim svećenicima. Biskup je najprije uputio pozdrav Gospi od suza pred njezinim likom, podsjećajući kako je prije sedam godina prigodom 50. obljetnice njezina štovanja u Pleternici pohranjen u njezin lik dio platna kojim su bile obrisane suze provrele u Sirakuzi 1953. godine.

Biskup Škvorčević je u uvodnoj riječi pozdravio sve nazočne, posebno beogradskog nadbiskupa te podsjetio na povezanost Požeške i Beogradske biskupije po prvom beogradskom nadbiskupu,  Rafaelu Rodiću, rođenom u Nurkovcu kraj Požege, koji je svoje umirovljeničke dane proveo u požeškom franjevačkom samostanu gdje je i preminuo te pokopan na požeškom groblju sv. Ilije. - U njemu  je vjera ljudi ovog kraja progovorila u Beogradu i bila ugrađena u početke Beogradske nadbiskupije. Zajedništvo te vjere, nade i ljubavi na svoj način se očituje danas vašim sudjelovanjem na ovom slavlju - rekao je biskup Škvorčević nadbiskupu Hočevaru. Biskup je pozdravio i predstavnike javnih vlasti, potpredsjednika Sabora Tomislava Čuljka, saborske zastupnike, župane, gradonačelnike, načelnike općina i druge. - S posebnim poštovanjem pozdravljam očeve i majke koji su došli s malenom djecom da bi ovdje sa svima nama otvorili svoja srca Bogu živome, da nas on zahvati u našim nemoćima, te naša Hrvatska ne bude domovina slabosti i nemoći nego  snažna i hrabra, zemlja ponosnih ljudi. U tome će nam pomoći zagovor Isusove majke kojoj povjeravamo svatko sebe, svoje obitelji, a posebno našu biskupiju koja slavi petnaestu godišnjicu postojanja – istaknuo je biskup.

U homiliji biskup je podsjetio kako živimo u svijetu mnogih govora, specijaliziranih medija koji se služe ljudskom riječju u namjeri da nas pretvore u sluge svojih interesa, oduzmu dostojanstvo i slobodu. Podsjetio je kako Crkva i danas nastoji biti proročki glas u hrvatskom društvu kao što je to bila tijekom njegovih trinaest stoljeća, kada je u mnogim bezizlaznim situacijama svjedočila da ga nije napustio Bog. - Ne može se razoriti biće ovoga naroda pa niti protunaravnim i protubožjim zakonima izglasanima u Hrvatskom saboru, dok je u njegovu srcu živ Božji zakon, veći i čvršći od svih ljudskih zakona – poručio je biskup.