Ponedjeljak, 19 Veljača 2018 09:39

Najavljena kandidatura energetske obnove vatrogasnog doma

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

124. REDOVNA SKUPŠTINA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA VELIKA -

VELIKA – U prostorijama vatrogasnog doma u Velikoj održana je 124. redovna skupština DVD-a Velika. Na skupštini su nazočili načelnik općine Velika Vlado Boban, zamjenik župana požeško-slavonskog Željko Jakopović, predsjednik VZŽ Željko Petrović, zapovjednik VZP Josip Svoboda, zapovjednik JVP Požega Zdenko Mautner i predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović.

DSC 3921- Nastavljamo suradnju s TZ Velike i udrugama na području naše općine, a manifestacije „Vinkovo“, smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“  i „Najduži stol u Hrvata“ u organizaciji TZ Velike, Udruge Veličanka i KUD-a Ivan Goran Kovačić nezaobilazni su događaji u kalendarima ovdašnjih žitelja – istakla je u izvješću o radu na 124. skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika njegova tajnica Zorica Adžić i dodala da su ih posjetili učenici 2. razreda OŠ Ivan Goran Kovačić iz Velike nakon čega se više od pola razreda upisalo se u vatrogasce.

U vatrogasnom domu instalirali su kotlovnicu, te nabavili osobnu i skupnu zaštitne opreme u vrijednosti 90 tisuća kuna(izolacijski aparati, čizme, odijela za šumske požare, intervencijska odijela, rukavice, radio-stanicama i 27 garderobnih ormara).

- Imali smo 26 vatrogasnih intervencija i 86 ostalih događaja, 27 sahrana, osiguranja, osposobljavanja i vježbe, prijevoz vode, skidanje gnijezda stršljena itd. - rekla je u nastavku tajnica Adžić izrazivši ponos zbog sudjelovanja u gašenju požara na obali tijekom ljeta ljudstvom i tehnikom u jednoj redovnoj i dvije izvanredne dislokacije.

DSC 3926Strukturu DVD Velika sada čini 40 operativnih, 16 izvršujućih, 7 pričuvnih i 6 počasnih članova, zatim 10 pripravnika i 53 člana vatrogasne mladeži što je ukupno 132 člana pri čemu je prosječna starost operativnog članstva 30 godina, a ukupnog članstva (bez mladeži i pripravnika) 38 godina. Redovno sufinanciranje općine Velika omogućilo je nesmetan rad i aktivnosti ovom društvu, a suradnja sa načelnikom općine i Općinskim vijećem je izuzetno kvalitetna na svim razinama.

Predsjednik Ante Adžić u prijedlogu plana rada istakao je nastavak ulaganja u opremu, vozila, obuku i rad sa mladima, a prihvaćena su sva izvješća i planovi.

- Mi respektiramo vaša odricanja za vatrogastvo, a uz dobru organiziranost ključno je voditi brigu o mladima i osposobljavanju radi očuvanja ljudskog potencijala - rekao je u pozdravnoj riječi zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

- Vidljiva je dobra organiziranost društva i povezanost sa udrugama i ovom sredinom - rekao je načelnik općine Velika Vlado Boban te najavio kandidaturu energetske obnove vatrogasnog doma.

DSC 3947- Ovdje je prisutan kontinuitet u radu dugi niz godina što je vidljivo u preventivi, organizaciji, obuci i uključenosti u aktivnosti sredine - rekao je predsjednik VZ županije Željko Petrović i pohvalio udio Veličana na jadranskim dislokacijama.  

Spomenicu za 30 godina rada primili su Dražen Šnajder i Damir Hakštok, za 10 godina Marinko Piščević, vatrogasnu srebrnu plamenica Dejan Matijević, vatrogasnu brončanu plamenicu Josip Terzić i Marko Šostić, zatim brončanu medalju Mijo Dalić, Robert Perašinić, Edi Šostić, Marko Perčinić, Hrvoje Štiglić i Filip Feglaj.

Priznanja za položen ispit za zvanje vatrogasac prve klase su preuzeli Ivica Buturac, Ivan Vištica, Marko Valenta, Luka Štiglić i Antun Štiglić, te za stjecanje zvanja počasni časnik Antun Nemet. Dodijeljene su i diplome za stjecanje zvanja i specijalnosti, te zahvalnice za suradnju općini Velika, TZ te općine i NK Papuk.