Utorak, 20 Veljača 2018 10:04

Radionica „e-Škole scenariji poučavanja: ideje za suvremenu primjenu IKT-a u nastavi“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

U ORGANIZACIJI CARNETA U TEHNIČKOJ ŠKOLI POŽEGA -

POŽEGA - U Tehničkoj školi Požega u organizaciji CARNeta (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) održana je radionica „e-Škole scenariji poučavanja: ideje za suvremenu primjenu IKT-a u nastavi“ u kojoj su sudjelovali nastavnici različitih predmeta osnovnih i srednjih škola Požeško-slavonske županije.

Svi polaznici pokazali su visoku motivaciju i spremnost na usvajanje novih znanja i vještina, a na radionici su imali priliku upoznati se s konceptom i strukturom e-Škole scenarija poučavanja kroz suvremene pedagoške pristupe. Međusobnom suradnjom u grupama kroz kolaborativne digitalne alate otkrili su nove izvore i ideje za pripremu nastavnih aktivnosti uz IKT te izradili nove aktivnosti scenarija poučavanja prema postojećem konceptu i strukturi. CARNet1Voditeljice radionice, djelatnice CARNeta na kraju radionice provele su fokus grupu s polaznicima s ciljem prikupljanja mišljenja i stavova korisnika scenarija poučavanja. Prikupljene su brojne vrijedne povratne informacije koje će uvelike koristiti u daljnjem razvoju scenarija poučavanja i doprinijeti njihovom poboljšanju i  unaprjeđenju kvalitete.

- Suvremeni je učitelj u kontinuiranoj potrazi za dodatnim kreativnim obrazovnim materijalima kako bi  podigao kvalitetu svoje nastave i približio je suvremenim tokovima – istaknula je Marina Mirković, mag.ing.el., profesor računalstva na Tehničkoj školi Požega.

Ukupno 240 scenarija poučavanja za predmete matematika, fizika, kemija i biologija, za 7. i 8. razred osnovne škole te 1. i 2. razred srednje škole razvilo se je kroz projekt ˝e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)˝. Oni pružaju niz ideja u planiranju i pripremi nastave uz primjenu tehnologije (digitalnih sadržaja i alata) i suvremenih metoda poučavanja koje učenika stavljaju u fokus. Učitelj kao kreator i kreativac svoje vlastite nastave ove jednostavne i kratke prijedloge aktivnosti može prilagoditi svojim potrebama, potrebama svojih učenika i tehničkim mogućnostima prostora u kojem održava nastavu.

Primjenom scenarija poučavanja mijenja se tradicionalna uloga učitelja i učenika u nastavnom procesu. Učenik postaje aktivan sudionik nastavnog procesa koji samostalno istražuje, rješava probleme, kritički promišlja i samostalno dolazi do zaključaka i razvija nove vještine.

- Scenariji poučavanja osmišljeni su tako da motiviraju učenike, da im nastavne sadržaje približe na njima blizak način i da povezuju sadržaj nastavnoga predmeta sa situacijama iz svakodnevnog života. Kako bi učenici svoja znanja, vještine i stavove razvijene u školi mogli primjenjivati u svojem životnom okruženju, u suvremenoj se nastavi integriraju nastavni sadržaji različitih predmeta, a u scenarijima je to naglašeno korelacijom s drugim nastavnim predmetima i te su aktivnosti osmišljene na takav način da naglašavaju i potiču tu povezanost. Scenarijima poučavanja možete pristupiti preko poveznice: https://scenariji-poucavanja.e-skole.hr/ - rekla je Mirković.

Tekst/foto: Marina Mirković