Četvrtak, 13 Rujan 2012 10:30

Stoljeće svjetla u Zlatnoj dolini onemogućeno

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

GRAĐANSKA INICIJATIVA KUZMICA S DONATORIMA PRIPREMILA SVE ZA REKONSTRUKCIJU HIDROELEKTRANE KUZMICA -

NA SAM DAN RADNE AKCIJE RENOVIRANJA I ZAMJENE KROVIŠTA NOVIM LIMOM RADNICI GRADA PLETERNICE OGRADILI OBJEKT BIVŠE HIDROCENTRALE -

KUZMICA – Duga je i slavna povijest mjesta Kuzmica, no danas uglavnom potpuno ne revalorizirana, a javnosti potpuno nepoznata. Da bi to promijenili osnovana je Udruga „Građanska inicijativa Kuzmica“ koja si je u zadatak postavila upravo vraćanje sjaja povijesti, te uređenje nekoliko objekata koji bi svojom prezentacijom donijeli povrat slavnih dana, ali i danas svuda spominjanog turizma. Predložili su tako još prije godinu dana da se renovira poznata Munjara, Kuzmička hidrocentrala koja je prije 100 godina donije električnu struju i svijetlost gradu Požegi. Planirali su i renoviranje poznate kurije Kušević, Viškovačkog grada, nekada poznatog parka i dr. Planirali su postaviti i info ploče oko svih tih objekata i informirati prolaznike i turiste o bogatoj povijesti tih objekata.

O dobrim idejama izvijestili su i grad Pleternicu kojoj je Munjara dopala u vlasništvo, pa su vlasniku i predložili da zajedno krenu u to renoviranje i pripremu velike obljetnice, 100 godina koji bi se trebalo obilježiti 06. Listopada. U načelu ni grad Pleternica nije imao ništa protiv, te su obavijestili Udrugu da podržavaju tu njihovu inicijativu, ali da i sami imaju u planu uređenje te ruševne zgrade, no da za to nemaju sredstava u proračunu. No upravo tu je Udruga najviše uspjela i u međuvremenu su nabavili 500 kvadrata lima za cijelo krovište, kompletnu stolariju na objektu, materijal za elektro instalacije i materijal za žbuku uz pomoć brojnih sponzora, te za subotu 08. rujna kad su sazvali i prvu radnu akciju svih mještana dolazi do šoka.

Toga subotnjeg jutra dolaze radnici Pleterničkog komunalca i zabijaju stupove oko cijelog objekta te navlače žicu, čime su onemogućili građane Kuzmice da krenu sa svojom radnom akcijom na Munjari, ali i da postave prvu info tablu koja govori o tom povijesnom objektu.

- Evo danas smo naprosto iznenađeni ovim potezom gradonačelnika Pleternice Franje Lucića, koji nam je ovim ograđivanjem onemogućio da krenemo s adaptacijom i uređenjem objekta za ovu visoku obljetnicu slijedećeg mjeseca. Bez ikakve obavijesti, unatoč našem sastanku i dogovoru. Građani Kuzmice su ogorčeni ovim postupkom gradonačelnika. Šteta je sada nemjerljiva, jer mi smo osigurali putem brojnih donatora koji su svi prihvatili našu inicijativu, sav potreban materijal, a ostalo bi sve postavili dobrovoljnim radom nas mještana i tvrtki koje bi donirale rad – istakao je predsjednik Građanske inicijative Miro Rašić, koji je s članovima udruge već nekoliko puta imao radne akcije krčenja raslinja, odvoza nakupljenog smeća. Na ovoj subotnjoj radnoj akciji htjeli su očistiti derutnu žbuku i pripremiti za ugradnju novih prozora, vrata i elektro instalacija. -

- Važno je spomenuti da sve što radimo te planiramo raditi provodimo uz poštivanje svih važećih propisa i standarda,  uz dosljedne konzultacije sa konzervatorskim odjelom u Požegi kao i u koordinaciji s lokalnim vlastima uz napomenu da od grada Pleternice često ne dobivamo odgovore na naše dopise ili dolazi do kontradiktornih izjava u odnosu na već obavljene konzultacije i pisane suglasnosti o svemu što se radi – dodaje Rašić, gledajući u nevjerici u novu ogradu koja je nikla oko Munjare baš toga jutra.

Zašto radnici postavljaju ogradu oko Munjare zapitali smo telefonom i pleterničkog gradonačelnika Franju Lucića, koji nam je odgovorio da ne može dozvoliti na taj način radove na tom objektu, jer ti radovi prelaze vrijednost 70 tisuća kuna te da on onda mora otvoriti natječaj javne nabave, da se brine i za sigurnost onih koji bi radili na uređenju, te da bi to morale raditi samo ovlaštene tvrtke. Zbog toga je izdao naredbu da se objekt ogradi, a grad Pleternica će u budućnosti kada budu imali sredstava prići uređenju tog objekta. Lucić kaže da je obavijestio Udrugu da ne mogu ništa raditi na objektu, te da će i nama medijima poslati tu obavijest.

Jedna po svima dobra inicijativa na taj način je stala, društvo i lokalnu zajednicu ne bi koštala ništa, a mi bi samo imali jedan kulturno uređeni spomenik tehničke baštine. Da li je ovdje opet došla do izražaja birokracija ili sukob političkih neistomišljenika pokazat će vrijeme, koje neumitno uništava Munjaru ili ćemo i ovo uskoro zaboraviti. Ulazimo u Europu, u skupinu država i naroda koji se ovako sa svojom poviješću ne obračunavaju.