Petak, 09 Ožujak 2018 19:56

Najposjećenija promocija nove knjige Brune Šimleše „Istine i laži o ljubavi“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA POŽEGA PRIPREMILA -

POŽEGA – Gradska knjižnica i čitaonica Požega je povodom Međunarodnog dana žena i proslave Dana grada Požege organizirala promociju nove knjige Brune Šimleše „Istine i laži o ljubavi“. Odlično su procijenili u knjižnici da im je za tu promociju potrebna veća dvorana, no ovo je ujedno bilo i najposjećenija promocija knjige do sada, s prepunom velikom dvoranom HGK. No još veći kuriozitet je bilo to da su 99% bile posjetiteljice, žene, sa samo, uz požeškog gradonačelnika Darka Puljašića još dva muškarca u publici.

„Istine i laži o ljubavi“ najnovija je, deveta knjiga Brune Šimleše, kojega prozivaju kao najpoznatijeg hrvatskog stručnjaka za ljubav. Bruno Šimleša (1979.) autor je knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Dosad je objavio osam knjiga, a „Ljubavologija“ i „Škola života“ jedne su od najprodavanijih knjiga na ovim područjima. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 100.000 primjeraka njegovih knjiga. Diplomirao je sociologiju 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dvije godine vodio je emisiju „Svaki dan, dobar dan“ na Hrvatskoj televiziji i redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. Trenutačno piše tjednu kolumnu za Jutarnji list.

- U svojoj najnovijoj knjizi autor se uhvatio ukoštac s brojnim idejama i mitovima o ljubavi i parterskim odnosima kojima smo cijeli život obasipani, što u obiteljskom domu i kulturi u kojoj smo odrasli, što iz medija i popularne literature, što iz razgovora s prijateljima i poznanicima koji svoje životne „uvide“ vole podijeliti s nama. Neke od njih odnose se na muško-ženske razlike (kao npr. da je žena ta koja drži tri ugla kuće ili da muškarci ne znaju izražavati emocije), druge na općeprihvaćene narodne mudrosti (da ljubav ide kroz želudac ili da brak i djeca uništavaju ljubav i strast), a treće pak na banalna i previše pojednostavljena tumačenja Zakona privlačnosti. Autor ih, sebi svojstvenim ljubaznim i uvažavajućim stilom ali istovremeno polazeći od znanstveno utemeljenih spoznaja, polako razotkriva, uzimajući u obzir razloge zbog kojih imamo i vjerujemo u takve pogrešne ideje, pokazujući razumijevanje za načine kojima se one održavaju i shvaćajući naše otpore da ih promijenimo ili u potpunosti odbacimo. Istovremeno nas upoznaje i s poželjnim i za nas i naše odnose korisnim i blagotvornim istinama, promičući osnovnu ideju da osobe koje se ponašaju u skladu sa svojim vrijednostima potiču druge na slično ponašanje i time ostvaruju bliske odnose kakve žele i zaslužuju – kaže prof. dr. sc. Željka Kamenov, socijalna psihologinja.

Knjiga sadrži četiri glavna poglavlja - Ljubav je arija svjesnosti, Mars I Venera, Narodne mudrolije o ljubavi i Duhovne mudrolije o ljubavi.
U svom karakterističnom stilu Bruno odgovara na pitanja kako razviti osjećaj da zavređujemo ljubav, koliko se muškarci i žene doista razlikuju, trebaju li žene držati tri i pol kuta kuće. Bavi se i nekim uvriježenim uvjerenjima o ljubavi - da li brak i djeca uništavaju ljubav i strast, ide li ljubav kroz želudac, zašto glumimo da smo Relationship Jesus te trebamo li zbog djece ostati u lošim brakovima i mnogim, mnogim drugim uvjerenjima.
Posebno poglavlje tiče se Zakona privlačnosti jer dok teorija dok Zakona ima smisla, u praksi se mogu pronaći svakakvi besmisleni savjeti tipa: Želite li privući partnera, kuhajte za dvoje ili ostavite pola slobodnog ormara ili napišite na Fejsu da ste već u vezi i Svemir će vam odmah servirati partnera vaših snova. Valjda se pretpostavlja da je taj Svemir neki maloumnik kojeg možemo zavarati ovakvim jeftinim forama. On objašnjava kako mudrije koristiti Zakon privlačnosti, tako da to ne vrijeđa našu inteligenciju.

Na kraju ove uspjele promocije odgovarao je na pitanja posjetiteljica, od kojih je samo jedna počela čitati njegovu najnoviju knjigu.