Srijeda, 26 Rujan 2012 13:05

Razriješilo ravnatelja Ivicu Samardžića

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UPRAVNO VIJEĆE JU PARK PRIRODE PAPUK - 

VELIKA – Upravno vijeće Javne ustanove Park prirode Papuk na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 31. kolovoza donijelo je odluku o razrješenju ravnatelja dr. sc. Ivice Samardžića zbog neobavljanja funkcije za koju je postavljen, niz nepravilnosti u radu, kršenja akata i odluka ustanove, nekooperativnosti i nesuradnje s novo imenovanim Upravnim vijećem Parka, narušenih međuljudskih odnosa, nezakonitih zapošljavanja, te zapuštanja Parka. Odluku o tome priopćio je predsjednik Upravnog vijeća dipl. ing šumarstva Dražen Dumančić na tiskovnoj konferenciji koju je sazvao u Parku prirode Papuk. Nakon ove odluke Upravnog vijeća potvrdu odluke donosi ministar Mihael Zmajlović iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode koja se očekuje ovih dana.

- Park prirode ne radi po usklađenim i odobrenim pravilnicima koje je ravnatelj mijenjao svojom voljom a nisu usklađena sa zakonskim rješenjima i tako niz godina. Ravnatelj ne poštuje procedure pravilnika u primjeru imenovanja glavnog nadzornika koji je imenovan nakon 6 mjeseci pripravničkog staža u ustanovi, imenovan je bez natječaja, bez poštovanja minimalnih uvjeta a to da mora imati 3 godine radnog iskustva i visoku stručnu spremu, bez odobrenja ministarstva, a imenovanje vršitelja dužnosti glavnog nadzornika produžavao je preko 30 mjeseci. Koncesijska odobrenja potpisana su i odobrena bez suglasnosti ministarstva. Ta odobrenja su produljivana voljom ravnatelja bez odobrenja nadležnog ministarstva. Ravnatelj iako odgovoran Upravnom vijeću nije izvršavao potrebe tog vijeća nego se učestalo oglušivao na zahtjeve. Nakon imenovanja novog Upravnog vijeća on nakon dva dana saziva staro Upravno vijeće i donose odluke po njegovom prijedlogu, pa mi na prvoj sjednici moramo poništavati tu 56.sjednicu – rekao je predsjednik Dumančić, te dodao da ravnatelj Samardžić vodi dosta sudskih sporova protiv djelatnika i bivših djelatnika koje će tek trebati razrješavati. O nepravilnostima ima i nekoliko zapisnika upravnih nadzora nadležnih ministarstava po kojima nije ništa izvršeno.

Park prirode je neprofitna organizacija i kao takav je sto posto na budžetu RH i po Zakonu on ne smije dodjeljivati pomoći i donacije. – Ravnatelj je nama na tri sjednice stalno podastirao takve zahtjeve, a poslije kad sam gledao prošle zapisnike donacije su bile – rekao je Dumančić dodavši da kadrovska politika nije uopće vođena adekvatno ovakvom tipu parka, nema biologa, nema povjesničara koji bi obradio povijesni dio parka i to prikazati, sa šumarima u Hrvatskim šumama nema nikakve suradnje iako je cijeli park pod šumom, a sve ostalo se plaćalo vanjskim suradnicima dok je iz same ustanove malo dolazilo.

Kada je u pitanje status Geoparka, posebno se obratio Zdenko Samaržija, član Upravnog vijeća. – Titula geoparka je dobivena na četiri godine, a sada je smanjena na dvije godine i uvjetima se mora udovoljiti do kraja ove godine. Sijaset je takvih započetih a nedovršenih stvari, odnosno nema ništa za što bi rekli evo ovo je sad proizvod, ovo je gotovo. Osim tzv. grofove pouče staze. Znamo da Janković nije bio grof, a ako nešto nosi titulu poučno da se ne smije bazirati na laži. Lik na info tablama uopće nije Janković, jer na tablama tako složen nedvosmisleno sugerira da se radi o čovjeku koji je preuredio jankovačku dolinu i napravio jedinstveni mauzolej u živoj stijeni. Ono najgore što se staza ne održava, neprestano se nešto gradi u parku, pa i još nekoliko poučnih staza koje uopće nisu formirane kao turistički proizvod, niti edukacijski proizvod, niti ih itko posjećuje. Uzalud se bacaju sredstva a učinak je nikakav – kaže Samaržija, jer od prikazanih 100 tisuća posjetitelja za javnost i u medijima, stvarni podaci govore o samo 6-7 tisuća posjetitelja.

Nakon odobrenja ministarstva Upravno vijeće imenovat će vršitelja dužnosti, a u roku 60 dana raspisati novi natječaj za ravnatelja.

 

Ravnatelj Samardžić podnosi prijave Ministarstvu zaštite okoliša i prirode i USKOK-u

Prijavu revanšizma zbog nezakonitih radnji u Parku prirode Papuk s ciljem zataškavanja istih protiv predsjednika Upravnog vijeća Dražena Dumančića podnosi aktualni ravnatelj Ivica Samardžić. On u svojoj prijavi navodi nekoliko bespravno sagrađenih šumskih cesta i šumskih objekata koje su građene po nalogu Dražena Dumančića kao čelnog čovjeka Šumarije Požega, o čemu postoje prijave, nalazi inspekcija koji su utvrdili neprocjenjivu štetu na flori i fauni. Inspekcije nalažu i uklanjanje objekata i vraćanje stanja u prvobitnu situaciju, što nije učinjeno.

Upravo ova hajka protiv ravnatelja i smjene u Parku prirode Papuk idu za time da se ova situacija zataška, smatra Ivica Samardžić – Osnovni cilj mu je ukloniti direktne svjedoke navedenih djela kako bi se zataškale istrage, sačuvalo postojeće nelegalno stanje te kako informacije o nezakonitom ponašanju ne bi došle do javnosti.