Četvrtak, 27 Rujan 2012 09:57

120 godina vatrogastva u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VISOKA OBLJETNICA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA -

PLETERNICA – Jedno od starijih vatrogasnih društava u Požeštini svakako su vatrogasci Pleternice koji su u nedjelju, 16. rujna obilježili svoju 120. godišnjicu postojanja i rada. Visoku obljetnicu obilježili su svečanom sjednicom na kojoj je iznesena duga i plodna povijest vatrogastva u Pleternici i povijest društva.

P9171863Obljetnice su uvijek i prilika da se nagrade zaslužni pojedinci, pa su tako priznanja za 30-godišnji rad u društvu dobili Đuro Kugli, srebrnu medalju su dobili Radovan Rotar, Hrvoje Tomić, Josip Gabrek, Đuro Kugli, Stjepan Bajt, brončanu plamenicu Duško Vuković i Božidar Klemović, srebrnu plamenicu Vladimir Špoler, a zlatnu plamenicu Vlado Novosad, dok su zlatne medalje primili Franjo Šaplek, Antun Žnidarec, Antun Tomić, Nikola Gabrek, Ivica Gabrek. Priznanje za desetgodišnji rad u društvu primili su Lidija Novosad, Duško Vuković i Josip Miličević, a počasni vatrogasni časnik postao je Marko Alaber i Antun Tomić. Nagradu za čak 60 godina članstva i rada u vatrogasnom društvu dobio je Mato Junek iz Bresnice. On je primio nagradu za životno djelo povelju Mirka Kolarića Hrvatske vatrogasne zajednice.

Predsjednik društva Radovan Rotar primio je i novu vatrogasnu zastavu s likom sv. Florijana koju je uručio pleternički gradonačelnik Franjo Lucić, a koja je posvećena na svetoj misi u pleterničkoj župnoj crkvi.

Nakon svečane sjednice pleternički vatrogasci upriličili su vatrogasnu vježbu gašenja zapaljenog automobila i spašavanja ozlijeđenih iz vozila tehničkim alatom.