Ponedjeljak, 01 Listopad 2012 11:31

Sa deset godina snalaze se u šumi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UZ NOVI VIDIKOVAC PROMOVIRANI MLADI ČUVARI PRIRODE -

P9202026SOVSKO JEZERO – Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u sklopu uređenja okoliša Sovskog jezera postavila je tematsko poučnu stazu sa nekoliko info ploča koje pojašnjavaju floru i faunu koja obitava u i oko jezera. Uz sufinanciranje Ministarstva turizma, Udruge za očuvanje Sovskog jezera i općine Čaglin izgrađen je i vidikovac visine 10 metara koji je postavljen na brdu iznad Sovskog jezera. Drveni vidikovac dimenzija 5x5 metara sa dvije etaže i platformom na 8 metara visine omogućit će turistima i posjetiteljima da vide prirodne posebnosti i okolinu Sovskog jezera. Sa platforme se za lijepog vremena vidi vrh Papuka, ali i tornjevi đakovačke katedrale.

Nakon otvaranja vidikovca uz jezero promovirani su i Mladi čuvari prirode. - Bilo je poučno i zabavno. Dosta smo naučili o biljkama, pticama što me jako zanimalo, vodozemcima i šumi. Kako prepoznati vrstu drveća po lišću, kako se snalaziti i orijentirati u prirodi te kako je čuvati. Bilo mi je zanimljivo čuti da su tu živjeli ljudi iz kamenog doba – kazao je desetogodišnji Luka Marjanović, učenik četvrtog razreda Katoličke osnovne škole i najmlađi čuvar prirode u Požeško–slavonskoj županiji. On je zajedno s još 23 učenika iz šest škola s područja županije nakon četiri mjesec obuke promoviran u mladog rendžera na Sovskom jezeru.  P9202040

- Djeca su bila jako zainteresirana za ovaj projekt. Ostali smo začuđeni kako upijaju ono što smo ih tri–četiri mjeseca obučavali, a što su oni ovdje na Sovskom jezeru prepoznavali u prirodi. Osobito su me dojmila četiri učenika iz Katoličke osnovne škole koji su bili treći razred dok su svi ostali bili šesti razred, a koji su toliko interesa pokazali te su prave uzdanice za budućnost – kazao je mr. Juraj Zelić koji je zajedno s prof. Mirkom Tomaševićem i nadzornikom Predragom Livakom bio trener učenicima iz osnovnih škola u Kutjevu, Poljani, Čaglinu, Trenkovu te požeških D. Cesarić i Katoličke.

P9202045- Program Mladi čuvari prirode projekt je Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije koji je imao za cilj osposobljavanje i potvrđivanje prve generacije mladih čuvara prirode. Svrha projekta za koji smo novac dobili od Adris zaklade je razvijanje ispravne orijentacije školske djece prema prirodi i prirodnim vrijednostima te njihovo pridobivanje za aktivnu brigu i uključivanje u programe zaštite prirode i okoliša na županijskoj razini. Želimo nastaviti ovaj projekt kojeg smo ponovno poslali na natječaj za dobivanje sredstava – kazao je Tomislav Crnjac, ravnatelj JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije. Svaki mali rendžer dobio je kapu šiltericu, majicu i ruksak s oznakama čuvara prirode te radnu bilježnicu dok su škole dobile po jedan dalekozor, povećalo i kompas. ( a.t. i v.p.)