Nedjelja, 07 Listopad 2012 22:04

Evakuacija psihijatrije bolnice Pakrac

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 21. OBLJETNICA NAJHUMANIJE AKCIJE U DOMOVINSKOM RATU -

PAKRAC – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Pakrac-Lipik organizirala je obilježavanje 21. obljetnice Evakuacije psihijatrije bolnice Pakrac, koja je ocijenjena kao jedna od najhumanijih akcija u Domovinskom ratu. U nazočnosti sudionika ove akcije, branitelja, medicinskog osoblja bolnice, vozača, predstavnika braniteljskih udruga te drugih uzvanika nakon okupljanja kod zgrade bivše psihijatrije u bolničkoj kapeli održana je sveta misa, a u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman svečana akademija „Sjećanje na junake najhumanije akcije“.

Sve nazočne na akademiji pozdravili su predsjednik UDVDR gradova Pakrac-Lipik, Damir Špančić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udurga Krešimir Pavelić, gradonačelnik Lipika Antun Haramija, gradonačelnik Pakraca Davor Huška, zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha i zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik. O akciji su govorili Drago Skalnik jedan od branitelja učesnika ove akcije, te dr. Krešimir Vidović, jedan od liječnika psihijatrije koji je sudjelovao u akciji spašavanja.

Zaključeno je da se o ovoj najhumanijoj akciji Domovinskog rata vrlo malo zna u široj javnosti, da se stidljivo progovara o podvigu u kojemu je spašeno nekoliko stotina bolesnika s psihijatrije, te da bi koristeći brojne dokumente i činjenice, još uvijek sjećanja živućih sudionika trebalo ovu humanu akciju sustavno obraditi i prezentirati.