Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 08 Listopad 2012 18:54

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Starije sugrađane trebamo promatrati kao naš kapital

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba, od 14. prosinca 1990.g., Rezolucijom 45/106, ističući značenje iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a: „Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj”, upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u Hrvatskoj i u cijelom svijetu kako bi se naglasilo značenje osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika starije dobi. Nužno je osigurati životni okoliš, koji se može prilagoditi kako zdravstvenim tako i socijalnim potrebama i funkcionalnoj sposobnosti starijih osoba.

Na području Požeško-slavonske županije, prema popisu stanovništva iz 2001. godine, živjelo je 15,8% stanovništva starijeg od 65 godina, a prema procjeni iz 2010.g. 16,9%. Starija populacija najzastupljenija je na području Čaglina, Lipika i Pakraca, a najmanje na području Jakšića, Kaptola i Požege.

- Kako imamo brojnu stariju populaciju koja postaje sve brojnija Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar pozivaju da naše starije sugrađane počnemo promatrati kao naš kapital, što oni svakako i jesu. Zdrave, aktivne starije osobe važan su resurs svojim obiteljima, zajednici i ekonomiji cjelokupnog pučanstva. Zaštita zdravlja starijih osoba glavni je pokazatelj napretka ili propusta za zaštitu zdravlja cjelokupnog stanovništva – istakla je voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević dr. med. Iz Županijskog Zavoda za javno zdravstvo povodm Dana starijih osoba.

Forum seniora SDP u akciji

PA023008POŽEGA - U pješačkoj zoni grada Požege aktivisti Foruma seniora SDP-a i zdravstveni djelatnici volonteri organizirali su povodom Dana starijih osoba akciju kontrole zdravlja. Besplatno su mjerili svim građanima stanje krvnog tlaka i šećera u krvi, te promovirali zdravi način života, a svakome uručili i jabuku, kao najzdraviju namirnicu koja pomaže u očuvanju zdravlja.

- Čestitam svim starijim osobama njihov dan ali i obećavam da ćemo raditi da se što više stvaraju bolji uvjeti za njihovu populaciju, da imaju dostupno sve kao i ostali građani, da im damo osjećaj da nisu zanemarene te da im pokažemo mogućnost njihovog rada i djelovanja u zajednici. Kada bi mladi pokazali što mogu a stari što znaju daleko bismo otišli, dalje i mi pokušavamo upravo napraviti taj spoj svih generacija ne bi li taj kotač gospopdarstva pokrenuli – rekao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, istakavši da se u gradu Požegi svakodnevno nešto radi da se starijima olakša život, od uređenja pristupa objektima, prilagođavanja prometnica, izgradnji liftova i platformi za pristup javnim objektima, osiguranje besplatnog javnog prijevoza za sve preko 65 godina, brigui kroz socijalni proigram za one koji imaju male mirovine, pomoć za stanovanje, za režijske troškove, brigu za one koji su ostali sami bez bračnih drugova u akciji Nitko ne smije biti sam u ovom gradu. – Iako smo puno učinili i odnosu na druge sredine ne možemo biti zadovoljni jer moramo za naše sugrađane treće životne dobi učinit više – zaključuje Ronko.

Od svih nas iziskuje još veće napore da se poboljšaju uvjeti života za osobe starije životne dobi, s posebnim naglaskom na umirovljeničku populaciju i iznose mirovina koje primaju. Starost nije bolest, samo su usporene neke od funkcija, ali star si onoliko koliko se osječaš starim – rekao je predsjednik Foruma seniora Vicko Njavro.

Susreti Domova za starije

PA023053POŽEGA – Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u požeškom Domu za starije i nemoćne osobe ugostili su korisnike i djelatnike ostalih ustanova koje se brinu za stariju populaciju. Dom za starije i nemoćne osobe Velika, Ljeskovica i Resnik, Dnevne boravke i pomoć u kući za starije osobe grada Pleternice, općine Velika, grada Požege, općine Jakšić i Brestovac, grada Lipika, te javnih ustanova koje im u toj brizi pomažu, Zavod za javno zdravstvo županije, Dom zdravlja županije i Požeško slavonske županije.

U prostorima ispred doma sve ustanove su na prigodnim štandovima izložile dio svojih aktivnosti i radova koje učine na radionicama i u svakodnevnim djelatnostima korisnika, ručnih radova, te desetke slanih i slatkih delicija. Kao pravi domaćini korisnici požeškog Doma priredili su i prigodan kulturno-umjetnički program.

Dan baka i djedova

PA033113PLETERNICA – Društvo naša djeca i učenici i učitelji OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice u maloj sportskoj dvorani priredili su prigodnu priredbu za Dan baka i djedova. Na priredbu su pozvali svoje bake i djedove da im prikažu svojim recitacijama, igrokazima i pjesmama koliko ih vole. Oni su im uzvratili pričama o svojoj mladosti, o igrama koje su igrali kao djeca prije 50, 60 i više godina. – U ovoj godini Aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti zamislili smo ovo druženje uz razmjenu iskustava . bake i djedovi su svojim pričama dočarali dane svoje mladosti, a na kraju svi odlazimo na kolače i slastice koje su naše bake pripremile po starim i ovim modernim receptima – istakla je Jasna Kajtar, predsjednica Društva Naša djeca Pleternica.

Učenici od 1. – 4. razreda pripremili su niz recitacija i ritmike, igrokaz Muke zbog jedne jabuke, a članovi Dječjeg gradskog vijeća nekoliko točaka. Gabrijela markota, Božo Kvesić, Sanja Mikić i Petra Šajer recital za bake i djedove, Antonela Terzić recital Djed i unuk, a Helena Kvesić recitirala Pjesmu za baku koju je sastavila Petra Šajer.

Čaglinski učenici pripremili prigodan program

ČAGLIN - Matica umirovljenika ogranak Čaglin obilježila je prigodnim programom i veselicom Međunarodni Dan starijih osoba koji se od 1990. godine obilježava 01. listopada svake godine.

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su i učenici OŠ Stjepana Radića. Dramska skupina škole izvela je dva igrokaza: „Ćiro“ i „Dvije gluhe babe“, a učenica Antonija Tušek pročitala je svoj literarni uradak „Proljetne kiše“.

PA012992- Naši mali glumci zaslužuju da ih poimence nabrojimo: Ivan Nekić, Sara Perešin, Sandra Hrčka, Vanessa Lukas, Evelin Lukas, Nataša Radosavljević, Nedeljka Radosavljević, Hana Šimić, Marijana Abramović, Ivona Pečurlić, te članice folklorne skupine Martina Barišić, Laura Filipović i Magdalena Knežević. Dokaz da smo odabrali odlične točke za nastup pred čaglinskim umirovljenicima bio je smijeh koji se čuo tijekom prikazivanja igrokaza i dugotrajan aplauz kojim su umirovljenici nagradili učenike – istakla je pedagoginja Ljiljana Đurđević, prof., koja se zahvalila Robertu Vojvodiću za glazbenu pratnju igrokaza te učiteljicama Slađani Švajda i Naji Jasić na pomoći u organizaciji.

- Ovaj naš nastup pred ljudima treće životne dobi najbolje pokazuje kako djeluje suradnja škole i lokalne zajednice. I mladima koji tek kroče stazama života, i onima koji su dobar dio tog puta već prešli zajedničko druženje ostavlja neizbrisivu radost i veselje. I to je najveća vrijednost- želja da djeca i mladi shvate potrebe starijih, da im bar malo uljepšaju umirovljeničke dane. Stariji pak, naši sumještani imaju bogato životno iskustvo i rado će ga podijeliti s mlađim generacijama – kaže prof. Đurđević, a ističe i dogovorenu zajedničku suradnju škole i Udruge umirovljenika već za Dan kruha - dan zahvalnosti za plodove zemlje koji se obilježava sredinom listopada.