Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 11 Listopad 2012 10:40

Uskoro u novom domu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽILI 80. GODIŠNJICU DVD ČAGLIN - 

ČAGLIN – Davne 1932. godine u Čaglinu je zaslugom grupe građana osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo, koje uspješno radi na zaštiti od požara, kao i upotpunjujući društveni život Čaglinčana punih 80 godina. Upravo tu 80. obljetnicu svečano su obilježili članovi DVD Čaglin sa svojim brojnim gostima ove nedjelje. Tim povodom izdana je i knjiga „Osamdeset godina humanosti“ autora Borisa Ožanića koja objedinjuje sve dokumente i činjenice i priča priču o 80 godina vatrogastva u Čaglinu. Kako je sačuvana i bilježnica s prvim osnivačima saznajemo da su vatrogastvo inicirali i pokrenuli Stjepan Krajtner, seljak, Svetozar Marković, trgovac, Ivan Topalušić, seljak, Alojz Topalušić, seljak i cestar, Andrija Garilović, seljak, Antun Pečurlić, seljak, Gustav Zec, općinski blagajnik, Ivan Bartolović, strojovođa, Petar Vidaković, mesar, Jozo Topalušić, seljak, Antun Lazić, kovač, Alojz Dagoustino, zidar, Bartol Šnur, brijač, Lovro Vagner, općinski načelnik, ali i jedna žena, Josipa Crnković gostioničarka i još dvadesetak zaslužnih mještana Čaglina i okolice, Milanluga, Zdenkovca, Ljeskovice, Bekteža.

Obljetnice su uvijek prigode da se nagrade i zaslužni članovi kojima je priznanja uručio predsjednik društva Zdenko Šipec. Rilko Tomo u vrijeme osnivanja društva dvogodišnji dječak, primio je priznanje za 50 godina članstva i rada u DVD Čaglin, a uručena su i priznanja Ivanu Demše, Ivanu Krajtneru, Luki Združanu, Zdenku Šipecu, Josipu Albertu i drugima. Nakon svečane sjednice operativni vatrogasci prikazali su gašenje požara na otvorenom prostoru upotrebom vode i pjenila. Odmah nakon vježbe vatrogasci su na znak uzbune otišli na gašenje stvarnog požara u Sibokovcu, gdje je došlo do požara na otvorenom prostoru.

Vatrogasce Čaglina uskoro očekuje i znatne investicije jer je u planu gradnja novog vatrogasnog doma, pošto je stari ne uvjetan i vrlo ruševan da bi se adaptirao. Pomoć u tome očekuju od općine Čaglin koju je obećao načelnik Ivan Đurina i županije koju je najavio zamjenik župana Željko Jakopović.

 

 

Galerija slika