Nedjelja, 14 Listopad 2018 12:39

Nakon gljivarenja po obroncima Dilja skuhali gljivarski kotlić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGE „TOMO PERIĆ“ BUK I UDRUGA „PUT“ IZ RUŠEVA ORGANIZIRALI 1. „DILJSKU GLJIVARIJADU“ -

BUK – Udruga za sport i rekreaciju „Tomo Perić iz Buka i Udruga Put iz Ruševa zajednički su organizirali, po 1. puta „Diljsku gljivarijadu“ kojom su željeli uz boravak u prirodi i traženju gljiva održati i potrebnu edukaciju o gljivama i gljivarenju. Uživali su nekoliko sati u ljepotama slavonske šume na obroncima Dilj gore, ugodno se družili, našli velike količine, preko dvadesetak vrsta gljiva, ugodno se družili, dosta naučili o gljivama, razlikovati jestive od otrovnih, pronaći prave specijalitete od gljiva u prirodi, a na kraju objedovati i ukusni obrok iz gljivarskog kotlića. Za one kojima je gljivarski kotlić bio preslab nakon napora u hodanja po šumi organizator je pripremio i lovački kotlić od divljači.

Partner na ovom cijelom projektu bila je Udruga Gljivara Donji Miholjac, a sudjelovali su članovi i ostalih gljivarskih društava iz Slavonije, te članovi Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“ iz Zagreba, našeg najstarijeg gljivarskog društva u RH. Glavni edukator koji je poučio sve nazočne o vrstama gljiva ovog kraja, njihovoj determinaciji i prepoznavanju, te kvaliteti gljive za konzumaciju bio je prof. dr. sc. Romano Božac.

Cijela manifestacija, a posebno ovaj drugi dio održan je u prekrasnim objektima Eko imanja Klas u Buku, vlasnika Ivana Cavrića. Imanje je udaljeno od naselja, u šumi na obronku s predivnim pogledom na Požeštinu, a ima svoju električnu energiju putem vjetrenjače i solarnih panela. Veliko dvorište pogodno je za boravak velikog broja gostiju, a tu su roštilji, ražnjevi, kotlići i ostalo za pripremanje jela. Uz veliki restoranski dio, eko imanje ima i svoje smještajne kapacitete i zatvoreni bazen, ali i muzej starih slavonskih uporabnih predmeta.

Nakon objedovanja gljivarskog kotlića koji je u sebi sadržavao desetak vrsta gljiva ili lovačkog kotlića za one koji još nisu imali povjerenja u gljive i u izreku „da su sve gljive jestive, ali neke samo jedanput“, nastavak je slijedio uz veselu slavonsku pjesmu i nastup lokalnih folklornih društava i tamburaša. Lokalni OPG-ovi ponudi su na prodaju i ostale autohtone proizvode slavonskog sela.

(AGM Kruna)