Utorak, 16 Listopad 2018 15:02

Proslava jedanaeste obljetnice povratka lipicanaca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DRŽAVNA ERGELA LIPIK -

LIPIK - Lipicanci iz ergele Lipik, oteti u kolovozu 1991., nakon 16 godina, dugih pregovora i Peticije koju je provela Udruga Lijepa Naša, a koju su potpisale na tisuće ljudi iz Hrvatske i svijeta, vratilo se u noći s 12. na 13. listopada 2007. godine. Njih ukupno 66 izgladnjelih i uplašenih konačno su se vratili u svoj dom. Povodom 11. obljetnice povratka lipicanaca iz Srbije, u krugu Državne ergele Lipik u subotu 13. listopada organizirana je proslava tog svijetlog trenutka novije Lipičke povijesti.

Program obilježavanja 11. obljetnice povratka Lipicanaca obraćanjem svim posjetiteljima otvorili su ravnatelj Državne Ergele Đakovo - Lipik gosp.Mirko Damjanović i gradonačelnik Grada Lipika gosp. Vinko Kasana.

Pozdravivši sve goste ergele ravnatelj Damjanović zahvalio se svima na dolasku i poželio im dobrodošlicu na divno subotnje poslijepodne babljeg ljeta, te istaknuo kako se u ergelu svake godine sve više ulaže, zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede RH i ministru Tolušiću, i da će uskoro doći do jednog novog izgleda ergele. Prenio je i pozdrave gradonačelnika Đakova koji je bio spriječen sudjelovati u obilježavanju obljetnice ali i svih Đakovčana građanima Lipika i onima koji su danas došli obilježiti obljetnicu povratka lipicanaca.

Gradonačelnik Kasana zahvalio se onima koji su organizirali proslavu, ergeli Lipik, Udruzi Lijepa naša, koordinaciji Grad Lipik – Prijatelj djece, dječjem vrtiću Kockica i osnovnoj školi koji su osmislili ovogodišnji program proslave, a i djeci koja su sudjelovala u programu koji je iz godine u godinu sve bolji i bolji. Istaknuo je kako je Gradu Lipiku stalo do što bolje prezentacije lipicanaca i ergele u što ulaže dosta sredstava, o čemu najviše govori i silueta lipicanca u grbu Grada Lipika, kao i da su na sam spomen Lipika lipicanci prva asocijacija. Nadovezao se na izjavu ravnatelja Damjanovića te istaknuo da će u suradnji s ergelom Lipik i Đakovo i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede u skorije vrijeme, već sljedeće godine, započeti gradnja jedne nove moderne ergele, koja će pružati puno više mogućnosti prvenstveno onima koji se bave i koji se žele baviti konjičkim sportom i uzgojem konja. Poželjevši svima što bolji provod, pozvao je sve na sudjelovanje u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za malog bolesnog Luku, koje su provodile odgojiteljice iz dječjeg vrtića Kockica Lipik prodajom pečenog i sirovog kestenja i prikupljanjem dobrovoljnih priloga.

Program su nastavili mali vrtićarci, tj. mješovita skupina „Leptirići“ koji su u točki naziva „Mali šokci“ pod mentorstvom odgojiteljica Anamarije Kuhar i Ivane Hlebec zaplesali kolo i otpjevali bećarac čime su nasmijali i razdragali okupljenu publiku. Uslijedila je glazbena izvedba skladbi Ples konja i Hijaho koje su na flautama izvele učenice sedmih razreda Staša Kukić i Nina Rade pod mentorstvom učiteljice glazbene kulture Jadranke Radonić Sirovica. Pjesmicu „Lipicanci“ o stradavanju ergele i naših konja odrecitirala je Ena Horvat, učenica 8 razreda, učenici osmih razreda na engleskom su jeziku izveli rap skladbu „Good manners / Thank you and I'm sorry“ kojom su predstavljali Lipik na ovogodišnjem projektu Bon-ton u Požegi, a glazbeni recital „ We all live in the world that we deserve „ izveli su učenici sedmih razreda.

Po završetku nastupa osnovnoškolaca, publika se premjestila ispred prostora manježa na kojem su izvedene tri točke. Uz nastup lipičkih mažoretkinja, pred publikom su po prvi put nastupali lipički lipicanci, najprije prikaznim programom jahača uz glazbu koji su izveli Franjo Vizner, Dario Čordaš i Dora Dević na grlima Allegra i Batosta i Trompeta, a potom plesom u paru koji su izveli Franjo Vizner i Dora Dević na grlima Allegra i Batosta pod mentorstvom trenerice i međunarodnog suca u dresurnom jahanju Ivane Ljubić.

Program se nastavio koncertom učenika Glazbene škole Pakrac i Dječjim Danom na ergeli Lipik gdje su se najmlađi mogli zabavljati pregrštom zabavnog i sportskog sadržaja, poput stolnog tenisa i nogometa, biljara, verati se po balama sijena, voziti se autićima, skakati po napuhanom dvorcu, spuštati se niz tobogane, voziti se u kočiji s konjskom zapregom ili jahati na konju. Održano je i natjecanje u komušanju i runjenju kukuruza te slaganju kukuruznih klipova, a pobjedu je odnijela ženska ekipa kojoj je zasluženu nagradu dodijelio gradonačelnik Vinko Kasana. Oni malo stariji iskoristili su priliku i odmorili na mnogim klupama i stolovima koji su ondje postavljeni za posjetitelje, te uživali u predivnom subotnjem poslijepodnevu iznadprosječno toplog listopada.

Tekst/foto: Compas.com.hr