Banner 750x94 KULENOVA

JUMBO 500X240

Breadcrumbs

Ponedjeljak, 14 Studeni 2011 10:24

MEĐUNARODNA POKAZNA INŽENJERIJSKA VJEŽBA NA GLAVICI

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - Pokaznom vježbom inženjerijskih i logističkih aktivnosti te vožnjom vojnih vozila u terenskim uvjetima i kroz zapreke na vježbalištu 'Glavica' u Požegi, održana je, međunarodna  vojna vježba IEL MILU 2011.

Uz 50-tak pripadnika Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH u vježbi je sudjelovalo 20-tak pripadnika Oružanih snaga Rumunjske i Bugarske, te predstavnika Velike Britanije kao zemlje mentora vježbe.


Zapovjednik general bojnik Mate Ostović, izrazio je zadovoljstvo vježbom, te istaknuo kako je riječ o vježbi koja se razvila unutar NATO-a i koja omogućava zemljama NATO-a i Partnerstva za mir da zajedničku grade svoje sposobnosti i operabilnost.

IEL  MILU (Multinacionalna integrirana logistička postrojba, Infrastrukturna inženjerija za logistiku) uspostavljena je potpisivanjem Mamoranduma o razumijevanju između zemalja sudionika vježbe, a zadaća postrojbe veličine ojačane satnije je osiguranje inženjerijske potpore za logistiku u području operacija, za združeno zapovjedništvo snaga u NATO vođenim operacijama. Temeljne sposobnosti postrojbe su izgradnja, popravak, održavanje i zbrinjavanje infrastrukture i postrojenja  u potpori logističkim sastavnicama.

Što se tiče terenske vožnje, uvježbavanjem zahtjevnih i složenih radnji i postupaka na poligonu terenske vožnje stvaraju se sposobnosti za sigurno i pravilno upravljanje motornim vozilom u svim vremenskim, terenskim a isto tako i taktičkim uvjetima. Sam poligon terenske vožnje na vježbalištu 'Glavica' ima 16 različitih radnih točaka (most, uspon, nagib, stepenaste prepreke, pijesak, zemljani teren, vodena barijera, šumski teren, itd.) a ukupne je dužine 2.500 metara. (a.m.)