Subota, 20 Listopad 2018 12:55

Prisegnulo 324 ročnika i ročnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U POŽEGI SVEČANO PRISEGNUO 23. NARAŠTAJA ROČNIKA - 

POŽEGA – Održana je svečana prisega 23. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Središtu za temeljnu obuku u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, a u trećem ovogodišnjem uputnom roku prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324.

Događaju je nazočilo izaslanstvo Ministarstva obrane RH predvođeno državnim tajnikom Tomislavom Ivićem kao izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, izaslanstvo Oružanih snaga RH predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Dragom Matanovićem, izaslanikom vrhovne zapovjednice OSRH i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, predstavnici Županije i gradova te crkvene zajednice, kao i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojni članovi obitelji i prijatelji ročnika.

Čestitajući ročnicima što su postali dio pobjedničke Hrvatske vojske, državni tajnik Tomislav Ivić istaknuo je kako su domoljublje i čovjekoljublje preduvjeti za vojnički poziv te kako su upravo te vrline oduvijek vodilja i odlika hrvatskih vojnika – kako u ratnim situacijama, tako i u mirovnim misijama širom svijeta, kao i u brojnim angažmanima pomaganja civilnom stanovništvu.

- I vi ste svojom odlukom o pristupanju na dragovoljno služenje vojnog roka pokazali da ste spremni doprinositi stabilnosti i sigurnosti naše domovine i pomagati našim građanima. Ukratko, da ste spremni prihvatiti izazov - rekao je državni tajnik Ivić naglasivši kako Ministarstvo obrane, uz opremanje i modernizaciju vojske, sustavno i intenzivno radi na poboljšanju životnih i radnih uvjeta za pripadnike Oružanih snaga. - Prepoznate u hrvatskoj javnosti, te aktivnosti pridonijele su i povećanom zanimanju mladih za vojni poziv. Tako su prošle godine prvi put od uvođenja dragovoljnog služenja bila tri uputna roka, kao i ove godine - zaključio je Ivić.

Zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović također je čestitao ročnicima na položenoj prisezi, istaknuvši kako time nastavljaju razdoblje slavne hrvatske povijesti te postaju nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i dio obitelji pobjedničke Hrvatske vojske. - Hrvatska vojska se razvija prožeta domoljubljem i pobjedničkim duhom kojega smo stekli u Domovinskom ratu te iskustvima iz međunarodnih operacija potpore miru. Nabavom novih sredstava i opreme, sustavnim i stalnim uvježbavanjem razvijamo nove sposobnosti. No, ipak, najviše nas veseli interes vas, mladih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer vi ste zalog za budućnost - poručio je general Matanović ročnicima.

Dragovoljno vojno osposobljavanje 23. naraštaja ročnika trajat će do 23. studenog 2018. Tijekom osam tjedana proći će kroz nekoliko faza obuke u vojarni "123. brigada HV" u Požegi, na Logističkom vježbalištu "Glavica" te na strelištu "Novo Selo", a obuka će obuhvatiti niz programskih područja kao što su rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba, tjelovježba i psihološka priprava ročnika.

Odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane ove su godine, kao i prošle, na dragovoljno vojno osposobljavanje upućena tri uputna roka, u veljači i svibnju te aktualni u rujnu. Tijekom 2018. godine, zaključno s 30. rujnom, za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavilo se 1100 kandidata, od kojih je 207 žena.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 22. naraštajem, na obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja upućeno je ukupno 8166 ročnika, od kojih 1017 žena, a obuku je uspješno završilo 7500 ročnika, među kojima je 877 žena.

 

foto: T.P.