Srijeda, 17 Listopad 2012 16:32

Sačuvali vinograde od štetočina

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 

MANIFESTACIJA PUDARA – 3. PUDARIJADA U KAPTOLU -

KAPTOL – U organizaciji Udruge voćara, vinogradara i vinara Kaptol i općine Kaptol održana je 3. Pudarijada, manifestacija pudara koja se tradicionalno slavi nakon završetka berbe grožđa. Pudari su značajni u vinogradarstvu, jer zapravo jedini čuvaju grožđe, slatke plodove od početka njihovog dozrijevanja do same berbe. Čuvaju ih od ptica koristeći razne alatke koje čine buku i plaše ptice, ali i od kradljivaca grožđa koji bi htjeli bez muke osladiti se tuđim trudom. Stoga su vinogradari uvijek cijenili i nagrađivali pudare za dobro učinjen rad i sačuvan vinograd, a nakon berbi organizirali i veselice.

PA083364Ovu tradiciju među prvima su obnovili kaptolački vinogradari, te organizirano provode pudarsku službu i cjelodnevne obilaske vinograda, a posebno tradiciju okupljanja i veselica nakon berbe. Uz obvezno kuhanje pudarskog kotlića koji svaki pudar kuha po svom receptu i sa namirnicama koje sam odabere. – U mom kotliću kuhao sam samo meso divlje svinje, srnetinu i malo govedine. Dodao sam malo i suhih varganja i crvene ljute paprike. Bitno je dobro dinstati luk, jer to je podloga svakog kotlića – istakao je prvonagrađeni kuhar Željko Konig, koji je kuhao u ekipi pudara Zdenka Pavlovića, a inače često kuha za lovačku družinu u lovištu. Drugo nagrađeni kotlić skuhali su pudari Kooperacije Kutjeva d.d. a treće nagrađeni kotlić skuhao je Vlado Valter iz Kaptola. Ove godine na kuhanje pudarskog kotlića došli su i gosti, udruge vinogradara i vinara iz Našica, Starog Petrovog Sela, bjelovarskog Rovišta i Oriovca, te vinogradari i vinari iz Mađarske, općina Szolosgyorok.

Lijepi kulturno umjetnički program i ove godine su pripremila društva s područja općine Kaptol, KUD Ivo Čakalić, Češka beseda, KUD Hrvoje Vukčić Hrvatinić, a pridružila im se Područna škola Podgorje sa scenskim prikazom berbe i blagovanja nakon berbe uz pjesmu i ples. U programu su učestvovali i učenici OŠ Vilima Korajca iz Kaptola. Djevojke iz folklora prikazale su kako se nekada gazilo grožđe, a mošt su mogli probati svi posjetitelji.PA083367

Pudarska olimpijada

Najveći broj posjetitelja privlače igre za pudare, pod nazivom „Pudarska olimpijada“, pa su uz burno navijanje četiri ekipe iz četiri vinogradarska područja pokazala što znaju. U bacanju kamena s ramena najbolji su bili s najduljim hitcem od 10,65 metara pudari ekipe Podgorje-Doljanovci. Do zadnjeg skoka se nije znalo tko je najbrži u trčanju u vreći, a najbržima su se opet pokazali pudari Podgorje-Doljanovci. Vožnja u trakaču pudara koji mora imati najmanje stotinu kilograma bila je posebno atraktivna, a najbolje snalaženje između čunjeva i najbržim pokazali su se pudari ekipe Kamenjak - Barica.

Trčanje pudarske alke nije moglo bez pripetavanja kao na pravoj sinjskoj alci. Malo ima nekih razlika jer pudara koji nosi koplje vozi drugi pudar u tačkama. Kako su dvije ekipe završile s po 8 bodova u pripetavanju je pogotkom u sridu pobijedila ekipa pudara Kamenjak – Barice.

Skoro nije viđeno ovakvo izjednačeno povlačenje užeta, gdje su podjednake ekipe po nekoliko minuta bile ukopane u mjestu a zastavica se pomicala samo za centimetre malo na jednu, malo na drugu stranu. Pobijedila je ekipa Kamenjak – Barice koja je i u konačnici bila ukupni pobjednik, a svi su nagrađeni s medaljama.

Odigrana je i revijalna malonogometna utakmica pudari protiv pudarica, koja je u regularnom vremenu završena neriješenim rezultatom, a pudarice su se pokazale boljima u izvođenju penala i pobijedile s 3:2.