Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 13:19

Martinjskoj proslavi nazočilo 2.000 planinara iz Hrvatske i susjednih država

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KUTJEVAČKO MARTINJE JE PROSLAVLJENO NA PREPUNOM TRGU GRAŠEVINE VINSKE PRIJESTOLNICE UZ PEČENOG VOLA - 

KUTJEVO - Trg graševine u Kutjevu, jedinstven u cijelom svijetu, ponovno je svjedočio tradicionalnoj pučkoj ceremoniji krštenja mošta i rađanju novog mladog vina, no uz tisuće posjetitelja, od kojih je najviše bilo planinara. Iz čak 110 planinarskih društava iz Hrvatske i susjednih država došlo je u planinarski pohod kroz vinograde i obronke Krndije preko 2.000 planinara. Tradicionalno ujutro domaće planinarsko društvo HPD „Vidim“ priredilo je pravi slavonski doručak za sve, kruh sa masti, čvarci, krvavice, švargli. Nakon doručka planinari su se uz vodiče uputili na tri planinarske staze s dužinom hoda od 2,5 do 4 sata, te najkraćom, rekreativnom stazom do Vile Vinkomir. Po povratku s planinarenja za sve planinare kutjevački vinari su priredili Dan otvorenih podruma, gdje su se mogla u starom vinskom podrumu Kutjeva d.d., ali i 17 podruma privatnim vinara kušati ponajbolja vina, te i kupiti po koja butelja. Na Trgu graševine odvijao se kulturno-umjetnički program u kojemu su se smjenjivali tamburaši, pjevački zborovi, Kulturno umjetnička društva Poljadija Grabarje, Češka beseda Bjeliševac i Bektež. Uz veliku ugostiteljsku ponudu kao poseban specijalitete i ove godine bio je vol na ražnju težak 500-njak kilograma.

Uz Martinje glavni događaj je stari i tradicionalni ceremonijal ovaj puta vodio je vinski kardinal, jedini u Hrvata, Vladimir Bauer zajedno s kutjevačkim vinskim biskupom Fiom. Uz vinske ministrante Željka Pejkovića i Uroša Svitlicu nekoliko planinarki i planinara su kumovali vinu prilikom krštenja. Ovaj šaljivi ceremonijal krštenja mošta izazvao je veliku pažnju i zainteresiranost posjetitelja koji su ispunili Trg graševine do posljednjeg centimetra, ali i aktivno sudjelovali u njemu odgovarajući na pitanja vinskog kardinala, te zajedno s njim svi na kraju nazdravili s punim čašama vina. 

Poslije krštenja mošta uz tamburaše TS Rubato nastavila se zabava i ples. U sumrak su se na pozornicu popeli članovi glazbene grupe Anđeli, te u rock i zabavnjačkom štihu nastavili sa zabavom. Na trgu je bilo postavljeno i pedesetak štandova na kojima su se mogli kupiti proizvodi OPG-a obrtnika i proizvođača autohtone hrane, pića, suvenira i ostalog. Organizatori Grad Kutjevo i Udruga Kutjevački vinari ovaj puta su dobro organizirali cijelu manifestaciju i dostojno uz brojne goste obilježili Martinje i pokrstili sav mošt. Od danas u Kutjevu možete piti samo stara i mlada vina, i iz Kutjeva nikada nećete otići žedni. (AGM Kruna)