Ispiši ovu stranicu
Petak, 19 Listopad 2012 10:54

Kako unaprijediti život seoske žene

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVJERENSTVO ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA ŽUPANIJE -

 

JAKŠIĆ - Povodom Međunarodnog dana seoske žene Povjerenstvo za promicanje ravnopravnosti spolova Požeško-slavonske županije održalo je okrugli stol na temu „Život seoske žene – kako ga unaprijediti“ u Vatrogasnom domu u Jakšiću. Učesnice okruglog stola Iva Šnajder, predsjednica povjerenstva upoznala je sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, a razmatrane su i kandidatkinje s područja naše županije koje bi trebale učestvovati na Izboru najuzornije seoske žene Hrvatske u 2013. godini.

- Danas su žene na jednom raskrižju, kao uostalom i cijelu društvo. U odnosu na prošlost mislim da su napredovale, obogatile svoj život i postale svjesnije, a u odnosu na ono što se od njih očekuje i u odnosu na obveze koje stoje pred ženama, mislim da ženama nikada nije bilo teže. Žena je snalažljiva, međutim teške gospodarske prilike traže od žena da se još više snalaze i iznalaze način da obogate kućni budžet već i život svih članova svoje obitelji, život zajednice. Ovaj okrugli stol će pokazati koliko su žene kreativne, pa ovdje imamo i slikarica, vezilja, pjesnikinja, koje se bave i svim ostalim kućanskim poslovima – istakla je Iva Šnajder, koja smatra da su žene ravnopravne onoliko koliko žele biti ravnopravne. – Ako zapravo u svijetu zauzimamo više od 50% stanovništva, onda se moramo izboriti za svoje pravo, ne samo formalno već i stvarno pravo. Ne trebamo se bojati dići glas na svako ugnjetavanje u bilo kojem području života – kaže Iva Šnajder i dodaje da upravo na predstojećim lokalnim izborima žene se trebaju nametnuti i pristati da budu na listama i birane.

Ženama u ruralnom dijelu još je teže no one ipak uspijevaju uz sve redovne poslove majke, domaćice, poljoprivrednice, mljekarke, voćarke baviti se umjetnošću, poezijom, ručnim radom.

- Žene u Jakšiću jesu aktivne ali su samozatajne. Jako puno rade, ali njihov rad je podcijenjen. Ja sam već desetak godina u slikarstvu, radim ulje na platnu i to me zadovoljava. Izlagala sam prošle godine za dan općine Jakšić. Mještanima se sviđa, a u tome me podupire cijela obitelj – kaže Rajka Radoš, 48-godišnja domaćica iz Jakšića.

- Uz sve poslove domaćinstva obitelj se bavi proizvodnjom jabuka i lubenica a ja i dosta šivam. Već nekoliko godina sam u mirovini, radila u tekstilu, a kad su se djeca razišla ja sam se polako počela baviti pisanjem duhovne poezije. Počela sam pisati kao dijete, ali me u međuvremenu život odnio dalje, a sada sam ponovno sebe našla u tome. Obitelj me podržava i pomaže mi, kćerka učiteljica lektorira, a sin profesor pretipka na kompjuteru. Žena je biti prelijep osjećaj, makar je domaćica i čistačica, majka i svekrva, ali uvijek ima mogućnosti da se afirmira i na nekim drugim poljima – kaže 58-godišnja Mira Šulc iz Jakšića.

Uz okrugli stol bila je postavljena i izložba slika, ručnih radova, kolača i slastica žena s područja općine Jakšić. Podršku ženama dali su i općinski načelnik Ivica Kovačević i zamjenik župana Željko Jakopović.