Petak, 19 Listopad 2012 11:03

Razvijajmo suradnju na svim razinama za dobro grada Požege i čitave zemlje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

APOSTOLSKI NUNCIJ PREDVODIO SLAVLJE NA BLAGDAN SV. TEREZIJE AVILSKE - 

 

POŽEGA - Požeška prvostolnica, grad Požega i Katolička gimnazija 15. listopada su slavili svoju zaštitnicu, svetu Tereziju Avilsku. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D'Ericco, a propovijedao đakovačko -osječki nadbiskup Marin Srakić.

U pozdravnoj riječi domačin, požeški biskup Antun Škvorčević podsjetio je apostolskog nuncija da je došao u Slavoniju, dio Hrvatske koji još uvijek trpi od posljedica ratnih stradanja, oskudice i brojnih drugih nevolja zbog čega se s ovih prostora iseljavaju, posebno mladi, u potrazi za radnim mjestom. - Molite s nama u ovom svetom slavlju da nas sv. Terezija Avilska približi Bogu, da nas snaga Isusove ljubavi međusobno poveže u poštovanju, solidarnosti i slozi, te se učvrstimo u neprevarljivim Božjim nadama, a vodstvu ove zemlje daruje sposobnost da zauzetije traži rješenja za nevolje ljudi ovog kraja – poručio je biskup Škvorčević.

Nadbiskup Srakić u homiliji je kazao da je sv. Terezija Avilska živjela u teškim vremenima za Crkvu i društvo. - Što je mogla učiniti? Prepustiti se bujici svoga vremena? Ona je odlučila uložiti sve svoje talente uma i srca u obnovu onoga što je zaspalo, zastarjelo, neupotrebljivo. No, ne svojim silama, nego potaknuta Božjim duhom kojeg je Isus obećao svojim učenicima – kazao je nadbiskup.

Pozvao je sve nazočne da prione velikom djelu obnove osobnog i obiteljskog, narodnog i crkvenog života pod vodstvom Duha Svetoga kako bi nas on odgojio u ljubavi, najvećoj snazi, kao što je to učinila i sv. Terezija.

Na kraju slavlja svima se obratio apostolski nuncij kojem je posebno bilo drago što se ovdje njeguju dobri odnosi između crkvene i građanske vlasti. - Često ponavljam da je važno, unatoč različitim viđenjima stvari svi nastojimo, najbolje što možemo služiti građanima ove zemlje. Naša je želja da se ta suradnja ne samo nastavi, nego da se i razvija na svim razinama za dobro grada Požege i čitave zemlje – poručio je apostolski nuncij D'Errico kojem je ovo bila prva posjeta Požeškoj biskupiji.   (a.t.)