Petak, 07 Prosinac 2018 10:41

Gradska knjižnica Požega dobila nagradu za volonterski program

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Gradska knjižnica i čitaonica Požega dobila je nagradu za primjer dobre prakse uključivanja volontera na svečanoj dodjeli volonterskih nagrada Volonterskog centra Osijek održanoj 5. prosinca u Arheološkom muzeju u Osijeku.

Volonterski centar Osijek već trinaestu godinu za redom dodijeljuje godišnje volonterske nagrade pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici. Dodijeljeno je pet nagrada u kategoriji volonterski angažman pojedinca, tri nagrade za primjer dobre prakse te po jedna nagrada za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju i za doprinos poslovnog sekrota razvoju volonterstva.

- Gradska knjižnica i čitaonica Požega razvija svoj volonterski program od 2014. godine kada su prvi put organizirano u manifestaciji Noć knjige volontirali mladi. Najznačajnija ogranizirana volonterska aktivnost Gradske knjižnice je vezana uz rad knjižničnih stacionara u općinama Jakšić, Kaptol i Velika. Stacionari su osnovani u jesen 2015. u suradnji s općinama, i od tada do danas neprekinuto rade zahvaljujući volonterima koji u stacionarima obavljaju poslove pomoćnih knjižničara i vode aktivnosti za djecu. Volonterski angažman u stacionarima traje u prosjeku od šest mjeseci do godinu dana, a ponekad i više. Tjedno, volonteri rade četiri sata u knjižnicama naših općina – istaknula je Aleksandra Šutalo, ravnateljica.

U 2018. godini u knjižničnom stacionaru u Jakšiću volontira Kristina Bulaja iz Jakšića, u Velikoj Danijela Hercigonja i Laura Samardžić iz Velike, a u knjižnici u Kaptolu Kristina Rupert iz Komarovaca volonterski priprema i vodi edukativne radionice za djecu predškolske dobi.

Osim toga, Gradska knjižnica ima volontere koji vode redovite aktivnosti. Čitam. Učim. Družim se. – naziv je aktivnosti za umirovljenike koja se održava dva puta mjesečno u Gradskoj knjižnici, a organizira ju i vodi volonterka Manuela Zima Čevapović. Čitateljski klub u Kaptolu volonterski vodi Sanja Musil.

Najveći godišnji program Gradske knjižnice je obilježavanje Noći knjige, 23. travnja. Brojne aktivnosti u tom šestosatnom programu zahtijevaju pomoć suradnika i volontera koji se rado uključuju svake godine. Najviše pažnje izazivaju srednjoškolci koji volontiraju na izložbi fotografija Knjiga svaki dan. Učenici Ekonomske škole, Gimnazije Požega i Katoličke gimnazije svake se godine rado odazovu na poziv za volontiranjem i pomognu oko postavljanja izložbe na poseban i jedinstven način. Oni nose fotografije knjižničnim prostorima, komuniciraju o izložbi i na svojevrstan je način oživljavaju.

- Nova knjižnica koju djelatnici i korisnici s nestrpljenjem iščekuju otvorit će mogućnosti za značajno obogaćivanje programa Gradske knjižnice koje će se zasnivati na suradnji sa zajednicom i za zajednicu. Knjižnica planira razvijati nove volonterske programe i tražit će volontere voditelje edukativnih aktivnosti za sve dobne skupine s raznih područja znanja u skladu s interesima i potrebama korisnika – dodala je Šutalo. (AGM Kruna)