Nedjelja, 09 Prosinac 2018 11:45

Četverodnevni događaj završen međunarodnim simpozijem „Zdravi stilovi života“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANI JUBILARNI 10. ŠTAMPAROVI DANI U PLETERNIČKOJ KNJIŽNICI - 

PLETERNICA – Ovogodišnji, jubilarni, 10. po redu Štamparovi dani održani su sa brojnim događanjima kroz četiri dana, od 6. do 9. prosinca dana. Prvog dana održan je Satelitski simpozij javnog zdravstva u Velikoj, sa osnovnim temama, Mladi u javnom zdravstvu, te nekoliko referata i izvješća o aktivnostima javnog zdravstva pri udrugama i u zdravstvenom sustavu, sa ukupno 6 izlagača.

Drugog dana održane su javnozdravstvene akcije u Velikoj, Požegi i Pleternici na trgovima, gdje su studenti 6. godine medicine medicinskog fakulteta u Zagrebu zajedno sa svojim mentorima provodili ankete s građanima i mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi, računajući faktore rizika zdravlja. Ova akcija se ocjenjuje kao najuspješnijom do sada jer je u anketi i mjerenjima rizika obuhvaćeno 743 osobe oba spola, svih životnih doba u tri sredine. U OŠ fra Kaje Adžića održan je Satelitski simpozij s temom „Budi cool, ne budi bully“ na kojem se najviše raspravljalo o međuvršnjačkom nasilju, prepoznavanju međuvršnjačkog nasilja, cyberbullingu i dr.

Na Veleučilištu u Požegi održana je konferencija pod nazivom Sesija karcinoma dojke gdje su zdravstveni stručnjaci u nekoliko radova obradili teme od Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, Centri izvrsnosti za liječenje raka dojke, a na kraju je održan i okrugli stol na temu raka dojke.

Trećeg dana Štamparevih dana održan je Međunarodni simpozij pod temom „Zdravi stilovi života“, na kojemu je do sada predstavljeno najviše radova medicinskih i drugih stručnjaka iz četiri države, ukupno 140 radova. Održano i nekoliko zasebnih sesija koje su na kraju imale i okrugle stolove: Sesija o neurološkim oboljenjima, Sesija o HPV-u, Sesija kolorektalnog karcinoma, Sesija kineziologije i kretanja, Sesija debljine dječjeg doba.

Na samom početku simpozija obratili su se gosti, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. sc. Marijan Klarica, predsjednik Znanstvenog odbora Štamparovih dana, prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor Sveučilišta J.J. Strossmayera, prof. dr. sc. Midhat Jašić, predsjednik međunarodnog organizacijskog odbora, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, dr. sc. Mato Car, savjetnik Ministra zdravstva RH.

Skupu se kao domaćin obratila i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je istakla da oni u Pleternici još nisu niti svjesni što se kod njih događa i što im donose Štamparevi dani. – Mi moramo svakako istaći da je na našim prostorima, na području grada Pleternice rođen dr. Andrija Štampar, zdravstveni velikan, utemeljitelj Svjetske zdravstvene organizacije. Zahvaljujemo što je udruga odlučila baš na našem prostoru održavati Štampareve dane, evo i sada već 10. godinu. Hvala im svima i svima vama zdravstvenim djelatnicima što pokušavate riješiti zdravstvene probleme koji nas tište. Na nama je kao čelnicima lokalnih sredina da zadržimo ljude ovdje u ovoj sredini, stvarati mogućnosti boljeg i zdravije života. Mi ćemo se izboriti da i Andrija Štampar u svom rodnom selu Brodskom Drenovcu dobije svoju uređenu rodnu kuću, spomen sobu i prostor gdje će djeca i učenici moći doći i naučiti kakav je velikan nekada živio među nama.

Uvod je podnio predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar, dr. med. Ivan Vukoja, zahvaljujući svima koji su dali svoj doprinos da su se Štamparovi dani održali 10 puta, ove godine najveći po svim parametrima. - Glavna tema simpozija je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Svrha simpozija bila su obrade najčešće kronične nezarazne bolesti uz zdrave stilove života koje se tiču zdrave prehrane i tjelovježbe, poseban osvrt dan je na cjelovit pristup čovjeku i medicini kroz jedinstvenost četiri dimenzije, psihofizičke, duhovne i socijalne. Simpozij Zdravi stilovi života je koncipiran kroz sedam sesija provedenih tijekom jednog dana, dok su se dan prije i dan nakon održali satelitski simpoziji zdravstvenog turizma i satelitski simpozij javnog zdravstva te poster sesija – naglasio je Vukoja.

Na kraju ceremonije otvaranja 10. Štamparevih dana uručene su i zahvalnice i Priznanja svima onima bez koji se Štamparevi dani ne bi održali, koji su svih ovih godina od samih početaka pomagali. Dobitnici su prof. dr. sc. Jadranka Božikov, idejna začetnica osnivanja Udruge, prof.dr.sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Akademkinja Vida Demarin, prof. dr. sc. Vesna Jureša, prof. dr. sc. Željko Glavić, dugogodišnji ravnatelj Opće županijske bolnice Požega, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, mr. sc. Mato Matijević, ravnatelj ZJZ Požeško-slavonske županije, prim. Rajka Šimunović iz Hrvatske udruge obiteljske medicine, Ivan Bota, voditelj Ureda za studente Sveučilišta u Zagrebu, Vlado Boban, načelnik općine Velika.

  1. Štamparevi dani završili su četvrtog dana Satelitskim simpozijem o zdravstvenom turizmu koji je održan u HEP NOC Mališćak u Velikoj s desetak tema o medicinskom turizmu u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

(AGM Kruna)