Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 27 Siječanj 2019 10:29

Požeština završava vincelovske fešte uvijek s najvećim Vincelovom u Vetovu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

7. VINCELOVO U VETOVU U ORGANIZACIJI UDRUGE VINOGRADARA, VOĆARA I VINARA „VETERI CASTRA“ -

VETOVO - Po 7. puta Udruga vinogradara, vinara i voćara „Veteri Castra“ iz Vetova bila je završna svečanost obilježavanja ovog najvećeg vinogradarskog blagdana, koji simbolizira početak nove vinogradarske godine u Požeštini. Vetovčani to već tradicionalno rade uvijek u prvu subotu nakon blagdana sv. Vinka, i to rade kao što je pokazala i ova fešta, odlično. Vincelovo u Vetovu tako uvijek bude najveća fešta na otvorenom od svih Vincelova u Požeštini. Članovi udruge posebno se pripremaju za ovu najveću vinsku feštu u svom kraju, sami prirede sve suhomesnate proizvode dva tjedna prije, tako da je ovwe godine bilo priređeno u velikom kazanu od 500 litara preko 1.000 porcija graha sa suhim mesom. Ove godine priredili su i veliku količinu tradicionalnog jela za Vincelovo, a to je vincelovski ražanj, štap na kojemu je nabodena slavonska mesna kobasica i komad slanine. I njega je bilo za 1.000 osoba. Samo kupnjom čaše s natpisom Vincelovo u Vetovu 2019. posjetiteljima je bila dostupna sva hrana besplatno i vina u količinama koje se mogu podnijeti. Znači nitko iz Vetova nije mogao otići žedan niti gladan. Sve je organizirano velikim zalaganjem članova i ostalih udruga iz Vetova i svih mještana, što je svakako ključ uspjeha da je u Vetovu već niz godina najveće Vincelovo u Požeštini.

Na svom Trgu sv. Vinka u središtu naselja Vetovo na kojemu su prije osam godina podigli i jedan red vinograda s graševinom proveli su blagoslov i prvo orezivanje loze. Trsove, ali i sve nazočne posjetitelje i vinare blagoslovio je vetovački župnik vlč. Dražen Akmačić a nazočio je i bivši župnik, sada u miru, vlč Tomo Mrnjac. Prva orezivanja su uz članove Udruge Veteri Castra koji su zalijevali trsove mladim vinom, odradili zamjenik župana Željko Jakopović, gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir, njegov zamjenik Ivica Malnar, predsjednik gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić i predsjednik Udruge Veteri Castra Branko Jakobović.

Na pozornici su sve odlično zabavljali mladi tamburaši De Gotho, u nastavku su zasvirali malo stariji tamburaši Bisernice i Posegane. Kao gost iznenađenja uz njih je zapjevao i osječki pjevač Stjepan Jeršek Štef inače i član vetovačke udruge vinara.

Članovi konjogojstvene udruge su sa svojim lijepim konjima i ukrašenim zapregama vozili zainteresirane kroz Vetovo, a na brojnim štandovima vinogradari su ponudili na kušanje svoja vina i slane i slatke slastice koje su proizvele vinarske gospodarice. I ova vincelovska fešta svoj kraj je imala iza ponoći unatoč vrlo hladnoj noći koja je pokazivala i 6 stupnjeva ispod ništice. Vetovačko vino se i tu dokazalo, nije se smrzlo, nego je i sve nazočne lijepo zagrijalo.

(AGM Kruna)

Galerija slika