Subota, 16 Veljača 2019 11:03

Danas imamo snažno oružje u borbi protiv raka vrata maternice, treba ga koristiti!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DAN MIMOZA U POŽEGI -

POŽEGA- Liga protiv raka Požeško-slavonske županije i ove je godine, 12. put zaredom organizirala u Požegi javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“. Na štandu ispred Gradskog muzeja građani su mogli dobiti edukativne materijale te kupiti mimoze i tako donirati sredstava za rad Lige protiv raka.

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre više od 100 žena. Na području Požeško-slavonske županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Tako ne bi trebalo biti, kaže voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica županijske Lige protiv raka Jasmina Kovačević uz koju je bio i tajnik Lige dr. Nikola Gotovac.

U Hrvatskoj je zabilježen pad broja novooboljelih žena od raka vrata maternice te je on pao na manje od 300 žena, no još uvijek godišnje umre više od 100 žena. Na području Požeško-slavonske županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti. Odlazak na redovite ginekološke preglede i Papa-test te zaštita besplatnim cjepivom protiv HPV-a učinkovito štite protiv raka vrata maternice, kaže predsjednica županijske Lige protiv raka i voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević.

- Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ako se razumiju prednosti. Danas imamo odlično oružje u borbi protiv raka vrata maternice – imamo cjepivo. Tolike smo godine maštali o cjepivu protiv raka, a sada imamo ovo i cjepivo protiv hepatitisa B. Trebamo ih samo koristiti. Još uvijek imamo situaciju da gotovo 300 žena umire, a sasvim desetina tisuća njih susreće se s lošim dijagnozama, prolaze cijelu neugodnu proceduru, a sve zajedno se može spriječiti Cijepimo stoga svoju djecu u osmim razredima osnovne škole – evo do isteka zaliha cjepiva mogu se cijepiti i srednjoškolci koji su propustili prigodu u osmom razredu i sada se samo trebaju javiti svojim školskim liječnicima, - naglasila je dr. Kovačević.

- Županijska Liga 12. put obilježava Dan mimoza i tako podsjećamo svoje sugrađanke i sugrađane na važnost zdravlja, na važnost preventivnih programa. Ova naša akcija uvijek je dobro posjećena, a mimoze su već po tradiciji došle sa Šipana iz Šipanske Luke od obitelji Ine i Mihe Palamente koji su naši višegodišnji donatori i prijatelji te iz Rovinja, - rekao je tajnik Lige dr. Nikola Gotovac.

Tekst: S. P.