Subota, 20 Travanj 2019 09:36

Cesarići i Kanižlići sudionici Novigradskog proljeća

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

U Državnoj školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ na koju se nakon državne selekcije i brojnih postignuća u jezično-umjetničkom području pozivaju iznimno nadarena djeca iz cijele Hrvatske, sudjelovalo je i 6 učenika iz grada Požege: učenici 7.r. Klara Janček i Marin Miletić, zajedno sa svojom mentoricom prof. Blankom Đimoti Zima, iz OŠ Dobriše Cesarića te učenici 8.r. Lora Župan, Nina Pavić, Leona Zima i Petar Gavrić, s mentorom prof. Igorom Soldićem iz OŠ Antuna Kanižlića.

Sve su to mladi talentirani glumci, novinari, literati i plesači, svestrani u izvannastavnom i izvanškolskom radu, na ponos svojih škola, nagrađivani na raznim literarnim natječajima i županijskim natjecanjima, sudionici brojnih projekata koji se svojim postignućima ističu i predstavljaju Grad i Županiju što je svakako utjecalo na njihov odabir od strane Agencije za odgoj i obrazovanje za ovu školu koja je proglašena „europskom točkom darovitosti“.

Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ u sustavu je Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedna od vrijednih sastavnica odgojno-obrazovnog procesa u nas i uvrštena je u Katalog natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje. Događanje se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

- U hrvatskom obrazovnom sustavu ne postoji model po kojem bi se talentiranu djecu usmjeravalo i poticalo da jednoga dana za svoju životnu profesiju odaberu upravo ono u čemu su najkreativniji i najbolji. "Novigradsko proljeće", i sve radionice kroz koje djeca prolaze, imaju iznimnu važnost za njihove kasnije životne odabire. Stoga je krajnji cilj "Novigradskog proljeća" prepoznati i omogućiti djeci da izraze svoje talente iz jezičnog ili drugog umjetničkog područja i tako ostvare svoje najveće potencijale i kreativni domet te, jednoga dana, i svoje mladenačke snove. Ovo je prva i jedina takva Škola u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe - istaknula je prof. Blanka Đimoti Zima, hospitantica i mentorica na Novigradskom proljeću.

Ovogodišnja je Škola stvaralaštva okupila 320 djece polaznika te 40 odabranih profesora iz cijele Hrvatske koji sudjeluju u 21 radionici iz područja: riječi, zvuka, slike i pokreta.

Rezultati rada vidljivi su svake godine u kakvoći i količini uradaka. Sudionici Škole, po njezinu završetku, svake godine predstave zbirku literarnih radova, zbornik novinarske radionice, „mega“ novine, novine na internetu, CD radijske radionice, izložbu fotografija, dramske igre, filmski prikaz, oslikane zidove, „mega“ slikovnicu, izložbu keramičkih i grafičkih radova, batika, kostima, skladbi, pjesama, plesova… Po završetku Škole učenici i hospitanti dobivaju svjedodžbe, hospitanti i potvrde o stručnom usavršavanju, voditelji priznanja.

- Radionice se nalaze u učionicama i kabinetima Osnovne škole Rivarela, koja je domaćin Škole stvaralaštva. Radi se dvokratno, od 9 do 13 te od 16 do 19 sati. U vremenu od 12.30 do 13 sati predviđena je mogućnost obilaska radionica, tako da svi zainteresirani u to vrijeme mogu posjetiti Školu i vidjeti što se u njoj događa i stvara. Svakodnevno se u večernjim satima organiziraju i popratna događanja, poput likovnih izložbi, predstavljanja knjiga, koncerata, tribina i sličnih aktivnosti, ali i manje „formalni“ sadržaji – disko večeri, karaoke, nastupi zajedno s voditeljima, pidžama – partiji i još mnogo, mnogo toga, istaknula je učenica Klara Janček.

Na otvorenju izložbe 44. Škole stvaralaštva - 30. Novigradsko proljeće koje se održalo u prostorijama Muzeja - Museo Lapidarium svoje radove izložili su Leona Zima, Lora Župan i Petar Gavrić i Klara Janček. Nina Pavić predstavila se kao sudionik literarne radionice na završnoj sveanosti, a Marin Miletić samostalnim skladbama na koncertu u crkvi Svetog Pelagija. Za naše učenike bio je to poseban doživljaj.

Mnogi današnji renomirani slikari, pjevači, modni dizajneri, scenografi te umjetnici i stvaraoci raznih profila, prošli su kao učenici radionice Novigradskog proljeća, što im je umnogome pomoglo da se ostvare u onome za što su iznimno talentirani, naveli su iz organizacije te dodali kako će se neki od njih pridružit na ovogodišnjim radionicama sa djecom.