Nedjelja, 28 Travanj 2019 10:46

Tradicionalno 23. Hercegovačko silo u Požegi

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ORGANIZATOR HERCEGOVAČKA ZAVIČAJNA UDRUGA „HERCEG STJEPAN“ POŽEGA -

POŽEGA – Još jednu, 23. po redu zavičajnu večer „Hercegovačko silo“ organizirala je Hercegovačka zavičajna zajednica „Herceg Stjepan“ iz Požege. Bila je to jedna od rekordnih i ujedno najveća zavičajna zabava s preko 500 posjetitelja u dvorani Restorana „Sara Babin vir“.

Događaju su prisustvovali saborski zastupnik Pero Ćosić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i Kutjeva Josip Budimir, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, desetak članova Generalskog zbora, od kojih Miljenko Galić i Zvonko Peternel porijeklom Požežani, te Zvonko Sesar, Ljubo Česić Rojs i drugi.

Sve goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Hercegovačke zavičajne udruge „Herceg Stjepan“ Vlado Boban, zahvalio se na odličnom odzivu jer je svih 500 ulaznica prodano u rekordnom roku a svoju zahvalu uputio je i sponzorima koji su omogućili održavanje ove velike tradicionalne zabavne večeri. Pozvao je sve goste da se uključe kupnjom listića i na igru u vrijednoj tomboli kojom pomažu udruzi organizaciju Hercegovačkog sila.

Goste je pozdravio gradonačelnik Požege Darko Puljašić: - Svi zajedno se trudimo da Slavonija bude kvalitetnija, da svima bude bolje i da u njoj lijepo živimo. Želimo da u Hrvatskoj živi jedan zadovoljan narod. Hvala za vaš doprinos, a mi mladi ćemo se potruditi da domovina bude uspješna na zadovoljstvo svih nas. Dobro došli u srce Slavonije, dobro došli u Požegu.

Hercegovce i njihove goste pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a posebno i svoje kolege generale: - Drago mi je da vas opet vidim ovdje okupljene, među prijateljima i ljubiteljima kulture i tradicije, roda i poroda koji smo svi došli u ovu našu prelijepu Slavoniju. Netko iz Hercegovine, netko iz Bosne, netko iz Like, iz Dalmacije ali i naroda iz europskih zemalja, sastali smo se ovdje u predivnoj Požeško-slavonskoj županiji gdje smo svili svoje gnijezdo, izrodili svoju djecu. Važno je da se nikada ne zaborave korijeni odakle jesmo, odakle ste došli i zahvaljujem vam što već 23. godinu za redom u ime vaših roditelja, vaših predaka, pronosite kulturu i tradiciju Hercegovine ovdje u gradu Požegi. Bit će sigurno pjesme, sjećanja, razgovora, a zajednički ćemo kao dobri prijatelji nastaviti izgrađivati ovu predivnu domovinu Hrvatsku.

Svečanu večer upotpunili su specijaliteti Hercegovine, sir iz mišine, uštipci, pršut ali i domaći slavonski specijaliteti od ragu juhe i prave slavonske sarme s hrenom. Na kraju je završilo s specijalitetom koji cijene i Slavonci i Hercegovci, janjetina na ražnju uz pečeni krumpir i mladi luk. nakon večere degustaciju vina upriličili su domaći vinari, porijeklom iz Hercegovine s svojim najboljim vinima, kutjevačkog, pleterničkog i požeškog vinogorja. Izostale nisu niti ganga koju je izvela Folklorna skupina iz Tihaljine - Hercegovina, ali niti igra šijavice za koju su specijalisti domaći Hercegovci. Za zabavu su bili zaduženi glazbeni sastav Dinaridi iz Tomislavgrada i pjevač Zoran Begić Zoka, hercegovački pjevač.