Ispiši ovu stranicu
Subota, 18 Svibanj 2019 13:10

Obilježili Dan plavih perunika posvećen oboljelima od raka debelog crijeva

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ŽUPANIJE I LIGA ZA BORBU PROTIV RAKA POŽEGA - 

POŽEGA – Zajedničkom akcijom Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga za borbu protiv raka Požega i Udruga ILCO obilježili su Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Na prigodnom štandu u Pješačkoj zoni grada Požege uz edukativne materijale prikupljana je pomoć za liječenje oboljelih od raka i preventivne aktivnosti u borbi protiv raka debelog crijeva. Svatko je za stručak plavih perunika donirao iznos sredstava po vlastitoj želji i time dao podršku ovoj javnozdravstvenoj akciji.

- Plavi irisi ili plave perunike i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva a cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Prema dostupnim podatcima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkrije tek 19% pacijenata. Rizici su pušenje, alkohol, konzumacija većih količina crvenog mesa, za sve osobe koje dolaze u srdnje godine, koji su promotori za stvaranje karcinoma u tijelu. To ljudi moraju shvatiti jer svojim ponašanjem stvaraju te preduvjete, upravo za pojavu raka debelog crijeva koji je sve više učestala pojavnost – istakao je dr. Nikola Gotovac ispred Lige za borbu protiv raka Požega.

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva svi u dobi od 50 – 74 godine koji do sada nisu napravili test kojim se rak debelog crijeva može rano otkriti, mogli su dobiti objašnjenje kako ga pravilno napraviti i popuniti obrasce koje besplatno šalju u Zavod za javno zdravstvo.

Galerija slika