Nedjelja, 19 Svibanj 2019 10:59

„Slaninsku ružu“ pripremale ekipe iz pet država a posebnu draž dala ekipa iz Japana

Ocijeni sadržaj
(34 glasova)

ODRŽAN 4. FESTIVAL SLANINE I VINA „SLANVIN“ U KAPTOLU I DODIJELJENA PRIZNANJA 12. MEĐUNARODNOG OCJENJIVANJA KVALITETE VINA -

KAPTOL - Udruga Požeški čuvari baštine u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola i tjednikom Kronika požeško-slavonska, organizirali su još jednu u nizu gastro, etno i eno manifestaciju na prostoru Požeštine. Održan je 4. „Festival slanine i vina Slanvin“, ove godine potpuno internacionalno natjecanje, jer su „slaninsku ružu“ pripremale ekipe iz dalekog Japana, Njemačke, 3 ekipe iz Mađarske i ekipa iz BiH s Kupresa. Ukupno se odazvalo 30 ekipa majstora u pečenju slanine iz susjedne Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije. Vrsni majstori a prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, došli su naovo interesantno natjecanje, u kojemu su natjecatelji od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“, poseban gastro cvijet koji cijene mnogi. Organizator je za sve natjecatelje osigurao tablu slanine, ražanj i veliku vatru za pečenje. Tražilo se samo dobro i što pravilnije, okomito i vodoravno zarezivanje, te strpljivo i lagano pečenje samo na žaru vatre, da bi se u konačnosti dobila prekrasna „slaninska ruža“ gastro cvijet posebnog ukusa, upravo za sladokusce.

- Cilj ove, sada tradicionalne gastro manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. 4. Festival je okupio ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Uz majstore sa šireg područja Hrvatske, uz ove godine pravi internacionalni „Slanvin“, svim posjetiteljima, kojih je ove godine bilo zaista puno, na izbor su imali kušanje ali i sudjelovanje u ocjenjivanju ponajboljih vina, sa 12. Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina Vinokap 2019.– istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, ističući posebno ovogodišnju ekipu japanskih studenata koji studiraju vinogradarstvo i vinarstvo na požeškom Veleučilištu.

Svoju podršku ovom natjecanju kao i ostalim manifestacijama kao pokrovitelj daje Požeško-slavonska županija, a sve natjecatelje pozdravio je zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović, te ispred pokrovitelja općine Kaptol predsjednik Općinskog vijeća Damir Poljanac. Sve natjecatelje pozdravio je i predsjednik kaptolačke Udruge vinara „Vinokap“ Ferdinand Novak.

Stručni ocjenjivački sud predvođen Zdenkom Došenom, predavačem kuharstva na požeškoj Obrtničkoj školi, ove godine imao je još teži zadatak, jer su po izjavi nekih članova ekipa u međuvremenu trenirali staru tehniku pečenja „slaninske ruže“ po ovom principu, od većeg komada slanine. Taj način je malo zaboravljen, jer svi žele ispeći što prije, pa slaninu režu na trake. To je uzelo draž onoj dužoj pripremi slanine za pečenje i najmanje pola sata strpljivog pečenja. Na kraju je to i bio recept uspješnosti, po kojemu su pobjednici od prošle godine pobjedu ponovili.

Zlatnu plaketu i pobjedu na „4. Slanvinu“ osvojila je kao i prošle godine, brojna ekipa NK Kaptol – veterani, kod kojih nije bilo niti jednog propusta i svojski su se trudili da ne pokvare rezultat od prošle godine kada su također bili na postolju. Srebrnu plaketu i drugo mjesto osvojila je Ekipa Vinari Rovišće, iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a treće mjesto i brončanu plaketu, za samo bod manje, Ekipa KUD „Šijaci“ iz Biškupaca koji su najstudioznije pripremali svoju slaninu i pekli „slaninsku ružu“. Najfotogeničniju „slaninsku ružu“ ove godine pripremila je Ekipa Studenti iz Japana koji su nosili broj 18. Kako je organizator prozivao broj 18, nitko se nije odazivao, jer Japanci još dobro ne poznaju hrvatski jezik, pa su tek naknadno otkrili da upravo oni imaju taj broj. Sve četiri ekipe dobile su uz plakete i poklone, pakete vina Vinarije Soldo iz Vetova, inox ražnjeve za pečenje slanine Obrtničke radnje Dado iz Alaginaca i kuharske pregače i majice s logom „Slanvin“ Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska.

I ove godine održan je „Slanvin etno sajam“ na kojemu su svoje proizvode izložili, od OPG-a proizvođača hrane do obrtnika i kućne radinosti iz tri slavonske županije. Nakon proglašenja pobjednika ispred pozornice sudionici su se uhvatili u slavonsko kolo uz glazbu požeškog banda Vertigo i poznati glas soliste Dade. Dugi bećarac u kolu odveo je ovu popodnevnu gastro manifestaciju u večernje sate koje je ipak s prvim mrakom prekinula dugo najavljivana kiša.