Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 15 Studeni 2012 00:51

Povišeni tlak ima 46% osoba

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

UDRUGA HABITUS PREZENTIRALA REZULTATE SVOJIH AKCIJA -

POŽEGA - Udruga „Habitus“ prezentirala je rezultate akcija mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi koje su bile ove godine provedene na području Požeško-slavonske županije. Rezultati projekta „Prevencijom nastanka bolesti i edukacijom stanovništva do zdravlja“ vrlo su porazni.

Naime članovi udruge kroz pet akcija mjerenja šećera u krvi te krvnog tlaka obuhvatili su gotovo 500-ak osoba od kojih je povišeni krvi tlak imalo 46 posto osoba.

Cilj projekta bio je spriječiti nastanak kardiovaskularnih bolesti kroz direktno upozoravanje građana kojima je otkrivena hipertenzija ili dijabetes. Prema riječima predsjednika udruge Marinka Grgića pokazatelji kod mjerenja šećera u krvi također su alarmantni, jer je primjerice 2009. godine u Požeško-slavonskoj županiji povišen šećer imalo devet posto stanovnika, a sada 16 posto stanovnika.

- Posljedice povišenog krvnog tlaka su pogubne za čitav niz organa i organskih sustava, stoga je od iznimne važnosti njegovo pravodobno otkrivanje dok još nije uzrokovao oštećenja. Slično je i kod dijabetesa ili šećerne bolesti. Tu je važno istaknuti da je tip 2 dijabetesa najčešći oblik dijabetesa, a uzrok su mu životne navike kao što je manjak tjelesne aktivnosti, preveliki svakodnevni energetski unos i prehrana osiromašena funkcionalnim sastojcima, porast pretilosti i stres - ističe Grgić navodeći kako je važan korak u borbi protiv dijabetesa i hipertenzije prevencija. Zato je nužno provesti edukaciju o principima nastanka bolesti, mogućnostima liječenja i sprječavanja komplikacija, o važnosti uvođenja pravilne prehrane i redovite tjelovježbe te o velikoj važnosti ranog prepoznavanja simptoma bolesti. Ukoliko se, dodaje Grgić, reagira na vrijeme pojava komplikacija vezanih uz dijabetes i hipertenziju može biti odgođena pa čak i zaustavljena. Zato će i prikupljeni podaci, biti proslijeđeni i drugima zdravstvenim ustanovama kako bi ih oni mogli koristiti u planiraju svojih aktivnosti.

Kako bi potaknuli građane na zdraviju prehranu i zdraviji način života u udruzi „Habitus najavljuju nove akcije. Tako će uskoro organizirati tjelovježbe za sve one od 18 godina pa do osoba treće životne dobi. Vježbe bi bile održane po grupama u kojima bi bile obuhvaćene osobe približno istih godina.

V.Re.