Četvrtak, 15 Studeni 2012 12:10

Svečana akademija uz klapu i orkestar HRM

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PROSLAVLJENA 21. OBLJETNICA OSNIVANJA 123. BRIGADE

POŽEGA – Svečanom akademijom uz Klapu sv. Juraja i orkestar Hrvatske ratne mornarice obilježena je 21. obljetnica osnivanja 123. brigade Hrvatske vojske.

Upravo krajem listopada 1991. godine od 63. požeškog samostalnog bataljuna i 4. bataljuna 108. brodske brigade koja je bila sačinjena uglavnom od ljudstva s požeškog PB105702kraja formirana je 123. brigada HV. Već 10 prosinca kreće u svoja prva bojna djelovanja, akciju čišćenja psunjskih sela, a zatim oslobađanje Gornjih Vrhovaca, Zvečeva, Striježevice, Kamenske. Brigada je kasnije učestvovala na brojnim ratištima diljem Hrvatske, te u akcijama Bljesak i Oluja.

Kako zapovjednik, general Miljenko Crnjac, zbog teške bolesti nije mogao nazočiti obilježavanju ove obljetnice, njegovo pismo je u Gradskom kazalištu Požega, pred prepunom dvoranom uzvanika i građana Požege pročitao brigadir u mirovini Krešimir Pavelić. General Crnjac vrlo kritički se osvrnuo da današnje stanje i priznanje Domovinskog rata i status branitelja, prisilnog umirovljenja ratnih zapovjednika. Istina o Domovinskom ratu se skriva, a često i iskrivljuje netočnim podatcima i tezama. Svoje neslaganje izrazio je i sa Zakonom o braniteljima, te posebno o broju branitelja, za koji smatra da je netočan, te da toliko branitelja nije sudjelovalo u Domovinskom ratu, nego su brojci dodani ljudi iz ureda, kuhinja, skladišta i dr. Takva krivotvorenja su se događala i sa invalidnostima, pa su neki stekli invalidnost premještajući ormare u uredu. - Poručujem svima vama, budite dostojanstveni i ponosni kao u ratnim danima i ne dopustite da takvi ili njima slični pojedinci ugrožavaju budućnost naše djece. Ja vas još jednom pozdravljam i želim vam još puno ovakvih obljetnica i neka nam živi domovina Hrvatska za koju smo se borili – rekao je na kraju pisma general Crnjac. 

Potpisujem sve što je general Crnjac napisao u svom pismu, istakao je ministar branitelja Predrag Matić, koji je prisustvovao akademiji i čestitao braniteljima 123. brigade njihovu obljetnicu. On je ujedno kao izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića u njegovo ime uručio odlikovanje Reda hrvatskog trolista braniteljima Luki Baričeviću i Josipu Boniću.PB105710

Nakon svečane akademije cjelovečernji koncert izveli su Klapa sv. Juraj uz pratnju orkestra Hrvatske ratne mornarice koji su svi gledatelji nagradili burnim i čestim aplauzima, a i sami su se uključili u pjesmu poznatih napjeva.

Prije svečane akademije kod spomenika poginulim pripadnicima 123. brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz svečanost državnog protokola polaganja vijenaca. Vijenci su položeni u ime Predsjednika RH, Glavnog stožera Oružanih snaga, te delegacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, delegacije vojarne 123. brigade Požega, delegacije Policijske uprave Požeško-slavonske, delegacije grada Požege i požeško-slavonske županije.