Srijeda, 19 Lipanj 2019 12:17

U Požegi provedena akcija pod nazivom Vlak je uvijek brži

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

HŽ Infrastruktura već dvadeset godina provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“ s ciljem upozoravanja svih sudionika u prometu na opasnosti koje prijete prilikom neopreznog prelaženja pruge ili boravkom uz prugu. Jučer su svoju akciju održali u Požegi, na željezničko-cestovnom prijelazu PŽ 1 u ulici Stjepana Radića i to u suradnji s Gradom Požegom, HAK-om te Policijskom upravom Požeško – slavonskom. Akciju HŽ Infrastrukture svojim dolaskom je podržao i gradonačelnik Darko Puljašić.

- Grad Požega podržava sve akcije koje idu u smjeru edukacije, prevencije, ali podržava i sve aktivnosti koje rezultiraju kvalitetnijim osiguravanjem i označavanjem pružnih prijelaza kako bi oni bili što vidljiviji i sigurniji za naše građane, sudionike u prometu. S Hrvatskim željeznicama imamo dobru suradnju i nadamo se kako ćemo zajedničkim snagama pa i ovakvim preventivnim akcijama pokazati i usmjeriti naše sugrađane na oprez, jer pružni prijelazi su za neoprezne vrlo opasni prijelazi. - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Akcijom „Vlak je uvijek brži“ HŽ Infrastruktura želi upozoriti sudionike u cestovnom prometu na potrebu poštivanja prometnih znakova i signalizacije koji se nalaze u blizini ili na prijelazu ceste preko željezničke pruge. Namjera je podignuti svijest vozača, biciklista i pješaka da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima u 98 posto slučajeva posljedica neodgovornog ponašanja sudionika u cestovnom prometu.

- U zadnjih pet godina na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Požeško – slavonske županije zabilježeno je 10 nesreća s dvoje ozlijeđenih, a polomljeno je 48 polubranika. HŽ Infrastruktura ulaže vrlo velike napore kako bi modernizirala i dodatno osigurala što više željezničko-cestovnih prijelaza i time dodatno povećala razinu sigurnosti svih sudionika u prometu na križanjima željezničkih pruga i cesta. – rekla je Vlatka Škorić, suradnica za korporativne komunikacije u HŽ Infrastrukturi.

Međutim, niti jedna razina osiguranja nije dovoljna ukoliko sudionici u prometu ne poštuju prometna pravila i signalizaciju. Stoga, oprez!