Utorak, 25 Lipanj 2019 07:35

Udruga hrvatske policije u Kamenskoj položila vijence i održala svečanu skupštinu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA PRVOG ORUŽANOG SUKOBA U POŽEŠTINI I PROSLAVLJEN DAN DRŽAVNOSTI -

KAMENSKA - Prvi oružani sukob policije s pobunjenim Srbima 1991. godine na području Požeštine dogodio se u naselju Kamenska, a 28. godišnjicu tog događanja obilježila je tradicionalno Udruga hrvatske policije - hrvatski branitelji grada Požege i Požeško-slavonske županije. Obilježavajući ovu obljetnicu te proslavljajući Dan državnosti RH, uz spomenik palim hrvatskim braniteljima u Kamenskoj, organizirana je komemoracija, polaganje vijenaca i lampiona, te prisjećanje na tragične događaje koji su uslijedili nakon toga. Ovdje u Kamenskoj na policiju, koja je tada jedina bila na braniku domovine, na redovnu ophodnju koja je išla obići teren, 28. lipnja izvršen je napad od srbočetničkih paravojnih postrojbi. U oružanom sukobu nitko od hrvatskih policajaca nije stradao, dok su na suprotnoj strani zabilježena i stradavanja. Nakon toga prvog oružanog sukoba, na ovom dijelu dolazi do čestih oružanih sukoba, provokacija, pucnjave i granatiranja, sve dok se 26. rujna 1991. nije krenulo u oslobađanje Kamenske i Mijača. Tom prilikom je poginulo pet hrvatskih branitelja, a kasnije u borbama te zime smrtno je stradalo još pet branitelja. Spomenik postavljen u središtu Kamenske posvećen je upravo toj desetorici hrvatskih branitelja.

Na spomen obilježje obilježavajući 28. godišnjicu prvog oružanog sukoba u Požeštini vijence su položile delegacije: Udruge hrvatske policije grada Požege i Požeško-slavonske županije, Zajednice Udruga hrvatske policije i Udruge hrvatske policije iz Pakraca, Slav. Broda, Daruvara i Pakraca, Koordinacije udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i roditelja poginulih, Požeško-slavonske županije, grada Požega, općine Brestovac, vojske iz Vojarne 123. brigade, Policijske uprave Požeško-slavonske i dr. Nakon polaganja vijenaca molitvu je održao župnik iz Župne crkve sv. Ane u Skenderovcima, vlč. Mijo Lasović, a kasnije i sv. misu u Crkvi u Orljavcu.

Svečanu sjednicu Udruga hrvatske policije održala je u Lovačkom domu u Orljavcu. Sve nazočne pozdravio je predsjednik Udruge Zoran Renka, načelnik PU Željko Grgić, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha i zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović, koji su istakli tadašnju veliku važnost hrvatske policije, kao jedine organizirane komponente otpora i zaštite Hrvatske. Danas hrvatska policija ima neke nove izazove ali i dalje najvažniju ulogu zaštite hrvatskih građana i RH. Udruga hrvatske policije je nova udruga proistekla iz nekadašnje Udruge hrvatski policajac, koja je trenutno u gašenju. Sadašnja udruga okuplja oko 130 članova, policajaca s područja cijele Požeštine.

Skupštini su nazočili i trojica policajaca koji su bili sudionici u tom prvom oružanom sukobu, Ilija Ećimović, Zvonko Rajzer i Ivica Maras.