Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 19 Studeni 2012 18:41

Obilježili 10. godina rada Udruge

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGA -

POŽEGA – Prvi predsjednik udruge, Borivoj Zarić, podsjetio je na dane osnivanja, 2002. godine, kada je udruga osnovana na inicijativu Ivana Fumića, tada predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Tada je u Požegi udruga osnovana sa 18 članova, a kroz desetgodišnji uspješan rad pridružilo im se novih članova, pa sada udruga broji preko 150 članova. Posebno zadovoljstvo svi su izrazili činjenicom da se udruzi pridružilo puno mladih ljudi, koji uz seniore i učesnike NOB-a, borce i antifašiste danas mogu raditi na obilježavanju povijesnih trenutaka borbe protiv fašizma, ali i danas djelovati u toj borbi.

Zarić je svima čestitao i Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije.

Udruga je u ovih deset godina svojim dobrovoljnim radom uredila nekoliko uništenih i oštećenih spomenika iz NOB-a, kao spomenik u Dubokoj, Striježevici, Leštatu, Podsreću, Škrabutniku, Kamenskoj, a kao posebno zahtjevnu i potpuno obnovili grobnicu Nikoli Demonji. Zaustavili su od propadanja spomenike i obilježili neke poznate datume iz antifašističke borbe u Sloboštini, Sjenjaku, Dočiću, Kamenskoj, Mijaćima i uredili neka grobišta. U tom radu surađivali su sa udrugama antifašista iz Slatine, daruvara, Osijeka, Slav. Broda, Gline, Pakraca i Lipika.

Desetu obljetnicu čestitao im je i požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Zdravko Ronko, koji je najstarijoj članici, učesnici NOB-a, Neni Dujaković uručio cvijeće.

Čestitke su uputili Ivan Fumić ispred SABA, Vedran Žuvela ispred Foruma seniora SDP-a Hrvatske i Miroslav Grozdanić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije.

Članovi Udruge antifašista očekuju u svom daljem radu i veću podršku države, posebice kod obnavljanja spomenika za koje sami nemaju dostatnih sredstava, posebice spomenika koji su proglašeni i kulturnim i spomeničkim dobrima.

Galerija slika