Ponedjeljak, 08 Srpanj 2019 12:20

Požeški folkloraši predstavili se na Međunarodnoj smotri folklora „Mostovi Balkana“

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

GKUD POŽEGA NA GOSTOVANJU U PRIJEPOLJU - 

POŽEGA - Gradsko kulturno umjetničko društvo Požega vratilo s trodnevne ljetne turneje. Požeški folkloraši bili su sudionici Međunarodne smotre folklora „Mostovi Balkana“ u Prijepolju, urbanom gradu smještenom između rijeka Lime i Mileševke u Srbiji. Smotra je to koja okuplja velik broj kulturno umjetničkih društava iz raznih zemalja, a ove godine, upravo je GKUD-u Požega pripala čast predstavljati Republiku Hrvatsku, Požeško – slavonsku županiju i Grad Požegu na manifestaciji.

Pred tisućama ljudi, društvo je prikazalo tradicionalne pjesme i plesove svoga zavičaja koreografijom „Vesel'te se divojčice“ umjetničkog voditelja i folklornog pedagoga Nikole Kramara te izazvalo velike ovacije publike što je rezultat uspješne izvedbe i prikaza požeške tradicije, koja se svakako isticala svojom posebNošću – tamburicom, narodnom nošnjom te troglasnim pjevanjem.

Društvo je tijekom tri dana bilo smješteno u Manastiru Mileševa koji posjeduje freske koje su uvrštene među najbolja europska likovna ostvarenja 13. stoljeća od kada manastir i datira. Smještaj su dijelili s KUD-om „Pljevlja“ i Etno grupom „Teferidž“ izRožaje, Crna Gora te KUD-om „Ljiljan“ iz Makedonije gdje su stvorili nova prijateljstva koja će zasigurno „uroditi“ novim odlascima na Međunarodne smotre folklora. 

- Uspješno smo predstavili bogatstvo i kulturu našega naroda te razmijenili kontakte s ostalim sudionicima Međunarodne smotre kako bismo i dalje svi zajedno prenosili običaje kraja iz kojega dolazimo i podupirali ljubav prema tradiciji i na nekim novim smotrama. Zahvaljujem se Gradu Požegi i gradonačelniku Darku Puljašiću te Požeško–slavonskoj županiji i županu Alojzu Tomaševiću na danoj potpori pri odlasku na smotru. Hvala i svim vinarima i raznim OPG-ovima koji su donirali svoje proizvode koje smo poklonili domaćinima. Vina su donirale vinarije Kutjevo, Galić, Perak, Krauthaker, Adžić, Jogun i Mijatović dok je OPG obitelji Ribičić iz Grabarja donirao sir, a OPG Tomašević eko pekmez od šljiva - izjavila je Hana Mijatović, predsjednica GKUD-a Požega.