Ispiši ovu stranicu
Petak, 02 Kolovoz 2019 15:07

Useljenje obitelji Korman, sedmeročlane obitelji kojoj je uništena obiteljska kuća uslijed požara

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

LJESKOVICA - Sedmeročlana obitelj Korman, petero djece te nezaposleni otac i majka, ostali su bez svog jedinog doma uslijed požara koji se dogodio 7. siječnja 2019. godine. Tim nesretnim događajem u potpunosti je uništena njihova obiteljska kuća. Neposredno nakon nesretnog događaja osnovalo se Povjerenstvo koje je dana 21. siječnja 2019. godine donijelo Odluku o stambenom zbrinjavanju obitelji Korman po modelu stambenog zbrinjavanja darovanjem i organiziranom ugradnjom građevnog materijala.

Na temelju Odluke o stambenom zbrinjavanju pokrenut je postupak javne nabave za izvoditelja radova i stručni nadzor te je uslijedilo je potpisivanje Ugovora s izvoditeljem radova tvrtkom PROMET  GRAĐENJE d.o.o. iz Požege i stručnim nadzorom i projektantom JAM-ING d.o.o. iz Zlatara. Svi ugovoreni radovi završeni su u roku. Vrijednost izvedenih radova iznosi 724.319,99  kuna, dok usluge projektanta i nadzora iznose 12.000,00 kuna (iznosi prikazani bez PDV-a).

Useljenju obitelji Korman, prisustvovali su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević i načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač,

Župan Alojz Tomašević prisjetio se posjeta jutro nakon požara u kojemu je obitelj ostala bez svega te je izrazio svoje zadovoljstvo što se zajedničkom suradnjom općine Čaglin, Županije, Republike Hrvatske i njezinih stanovnika uspjelo ostvariti da ova obitelj opet ima dom.

„Rezultat predivne suradnje danas je ova kuća koju je Središnji ured u jednome danu omogućio te je po posebnom zahtjevu izdana građevinska dozvola kako bi se što prije krenulo sa radom, kako bi se obitelji omogućio krov nad glavom. U vremenu koje je pred nama opremit će se unutrašnjost kuće, dječje sobe i sve potrebno da bi ova obitelj mogla nastaviti sa životom.“- rekao je župan Alojz Tomašević.

Novoizgrađena obiteljska kuća sastoji se od suterena, prizemlja i tavana, ukupne bruto površine 170,73 m². Tlocrtna dimenzije kuće je  12,50 x 10,20 metara, neto površina prizemlja iznosi 96,87 m² a suterena 41,88 m². Prizemlje se sastoji od 3 sobe, hodnika, garderobe, wc-a, kupaonice, dnevnog boravka i kuhinje sa blagovaonicom, dok se suteren sastoji od 3 prostorije. Budući da je jedno od djece u obitelji Korman osoba s posebnim potrebama, prizemlje novoizgrađene obiteljske kuće posebno je prilagođeno na način da su ugrađena šira vrata bez pragova a kupaonica je uređena za korištenje osoba sa posebnim potrebama. 

Izvanredno stambeno zbrinjavanje obitelji Korman realizirano je člankom 46. Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kojim se može iznimno osigurati stambeno zbrinjavanje na područjima primjene ovoga Zakona u pojedinačnim slučajevima kada zbog izvanrednih okolnosti poplave, požara, klizišta, potresa, eksplozije i drugih sličnih okolnosti pojedinac ili obitelj ostane bez jedine stambene jedinice uvjetne za stanovanje u kojoj prebiva.

Galerija slika