Petak, 09 Kolovoz 2019 07:57

Rezultati akcije „Manje oružja, manje tragedija“ te rezultati kriminalističkog istraživanja vezanog za ubojita sredstva

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE U PU POŽEŠKO-SLAVONSKOJ - 

POŽEGA - U prostorijama PU požeško-slavonske, održana je izvanredna konferencija za medije na kojoj su prezentirani Ostvareni rezultati akcije „Manje oružja, manje tragedija“ te rezultati dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznenog djela vezanog za ubojita sredstva.

Policijski službenik za odnose s javnošću Goran Matijević, pozdravio je nazočne i zahvalio na dolasku, te predstavio voditelja Odjela za obradu kriminaliteta Tihomira Srnović.

Srnović je istaknuo da je i dalje u tijeku Akcija „Manje oružja, manje tragedija“. Ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.  Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. 

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka, koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

Tu mogućnost, u prvih sedam mjeseci 2019., godine, iskoristilo je ukupno 34 građana, koji su dragovoljno predali 10 komada automatskog oružja, 2 pištolja, 57 bombi i rasprskavajućih sredstava i 9720 komada raznog streljiva.

No, kako uvijek ima i onih koji zanemaruju pozive, od početka godine 3 počinitelja su počinila kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ iz članka 331. Kaznenog Zakona, dok je 5 počinitelja prijavljeno za počinjene prekršaje iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.

Jedan od počinitelja kaznenog djela je bio i vlasnik izloženog oružja koje je nezakonito držao, o čemu Srnović ističe:

- Policijski službenici su tijekom vikenda dovršili kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjakom, koji je zatečen u Požegi i kod kojeg je pronađen jedan pištolj i 11 komada streljiva, nakon toga poradi sumnje da isti nelegalno posjeduje ubojita sredstva izvršena je pretraga obiteljske kuće i drugih prostorija koje isti koristi na području općine Brestovac i tom prilikom pronađeno:

-3450 KOMADA RAZNOG STRELJIVA,

-8 KOMADA AUTOMATSKIH I POLUAUTOMATSKIH PUŠAKA RAZNIH KALIBARA -3 PIŠTOLJA RAZNIH KALIBARA,

-JEDNA RUČNO RAĐENA KUBURA,

-6 KOMADA RUČNI BOMBI M-75,

-TROTILSKI METAK – 200 GRAMA 3 KOMADA,

-PROTUPJEŠAČKA MINA PMA-2 1 KOMAD,

-UPALJAČ ZA PMA-2 10 KOM,

-ELEKTRODETONATOR  18 KOMADA,

-RUDARSKI DETONATOR BR.8 4 KOMADA,

-DETONATOR M 67   5 KOMADA,

-UPALJAČ – RUČNI RAD 20 KOMADA,

-PLASTIČNA OBLOGA ZA PROTUPJEŠAČKU MINU – JEDINICU 2 KOMADA,

-BARUT 300 GRAMA,

-SPOROGOREĆI ŠTAPIN            30 CENTIMETARA,

-NOSAČ UPALJAČA I DETONATORA RUČNE BOMBE IZ SERIJE 8839 1 KOMAD, -VIŠE KOMADA RAZNIH SPREMNIKA, DIJELOVA ORUŽJA I CIJEV ZA MITRALJEZ TV. BROJA 17730

što je izuzeto i pohranjeno do okončanja postupka.

Sukladno Kaznenom zakonu on je počinio kazneno djelo iz članka 331., koji definira da: Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno ili je dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje, a kažnjava se kaznom zatvora do tri godine.

Za napomenuti je da počinitelj nije ranije prijavljivan za kaznena djela, posebice vezana za oružje, te mu slijedi optužni prijedlog zbog pomenutog pištolja s kojim je zatečen, te kaznena prijava zbog svog ostalog pronađenog oružja i ubojitih sredstava.

 

Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te prvi rezultati provođenja aktivnosti.

Od početka kolovoza, kako je istaknuo Matijević na snazi su izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su donesene zbog podizanja razine sigurnosti i prometne kulture na hrvatskim prometnicama.

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje je detektirano da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

  1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
  2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
  3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
  4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
  5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
  6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
  7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
  8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Upravo za te prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. 

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za:

  • nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje,
  • nepropisan prijevoz djece u vozilu i
  • nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na tisuću kuna. 

Ove, za sigurnost svih sudionika u prometu najvažnije izmjene možemo rezimirati zaključkom da su sa ciljem smanjenja broja najtežih prekršaja povećani iznosi novčanih kazni za tzv. „četiri ubojice u prometu“ – brzinu, alkohol, pojas i mobitel.

Jedna od novosti koju zakon uvodi je i da će MUP na svojim web stranicama, na brz i danas svima dostupan način, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, bez potrebe dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja, omogućiti provjeru stanja vozačke dozvole (važeća, ne važeća, ukinuta), broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. –Bit će prezentirano.

No naša upozorenja, preporuke i zamolbe koje ste i vi prenosili prije stupanja izmjena Zakona na snagu, neki očito nisu kao i kod oružja dobro shvatili.

U periodu od 1. do 6. kolovoza 2019., policijski službenici su možemo reći prosječno procesuirali jednak broj prekršaja kao i prije stupnja na snagu izmjena Zakona, tako je ukupno pri nadzoru prometa procesuirano ukupno 50 prekršaja, od kojih se njih 27, odnosilo na prekršaje brzine, 5 na vožnju pod utjecajem alkohola, 3 na korištenje mobitela tijekom vožnje te po dva na neregistrirana vozila i vožnju prije stjecanja prava, nažalost zabilježen je i jedan od najtežih prekršaja, a to je nezaustavljanje na znak koji su davali policijski službenici.

To je ujedno i bio jedan od najtežih prekršaja a zabilježen je u ponedjeljak 5. kolovoza 2019., oko 12.20 sati, u ulici Dubrovačkoj u Požegi, gdje se 67-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom marke „Fiat“ požeških registarskih oznaka, nakon što mu je utvrđena brzina kretanja koja je za 31 km/h veća od dopuštene nije zaustavio na znakove koje su mu davali policijski službenici, koji su ga nakon toga slijedili i zaustavili te utvrdili da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u organizmu od 3,23 promila. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 16 tisuća kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 3 mjeseca i 12 negativnih prekršajnih bodova.

Također u ponedjeljak, utvrđeno je još jedno grubo kršenje prometne discipline, i to oko 19.10 sati na cesti Ovčare-Vetovo, sustavom za mjerenje brzine ugrađenim u tzv. vozilo „Presretač“, 29-godišnjaku koji je upravljao osobnim automobilom marke „Volkswagen“ njemačkih nacionalnih oznaka izmjerena je brzina kretanja od 151 km/h, što je za 61 km/h više od dopuštenog. Također je utvrđeno da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,41 promila. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 10 tisuća kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 3 mjeseca i 7 negativnih prekršajnih bodova.

Nažalost, zbog kršenja prometnih propisa nisu izostale i najteže nesreće, te ja tako u subotu 3. kolovoza 2019., oko 16.30 sati na cesti Kaptol-Velika, 22-godišnjak kojeg je nepropisno u prtljažnom prostoru osobnog automobila marke „Volkswagen“ požeških registarskih oznaka prevozila 20-godišnjakinja, a čije se vozilo nalazilo u svatovskoj kolni vozila, ispao je iz vozila na kolnik i teže se ozlijedio. Protiv 20-godišnjakinje slijedi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“.

Ovo je ujedno prilika da podsjetimo, da se u vozilu ili na vozilu, smije prevoziti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnu dozvolu. Zabranjeno je naginjanje, vožnja na vanjskim dijelovima vozila, prolasci kroz crveno svjetlo, oduzimanje prednosti, slalom vožnja koje možemo vidjeti i našim tradicionalnim proslavama, a posebice svadbenim svečanostima, te sve pozivamo da prekinu s tom praksom, jer kako vidimo takva ponašanja iz veselja prerastu u tragediju.