Ispiši ovu stranicu
Subota, 31 Kolovoz 2019 10:02

Pobjednik jubilarne Fišijade novinar i gastro majstor Vladimir Protić iz Požege

Ocijeni sadržaj
(34 glasova)

25. FIŠIJADA U POŽEGI OKUPILA 60 MAJSTORA KOTLIĆA - 

POŽEGA – Park kraj rijeke Orljave ponovno je bio središte događanja u Požegi, jer se održavala 25. Fišijada u Požegi, uz jubilej 50 godina požeškog festivala i jubilarna, samo malo mlađa, požeška Fišijada. Okupilo se 60 majstora kotlića i fiš paprikaša iz cijele Slavonije i Baranje, nekoliko pobjednika već poznatih fišijada diljem Slavonije. Lijep i prekrasan dan u Park kraj Orljave privukao je i nekoliko tisuća Požežana i brojnih njihovih gostiju, koji su došli na Aurea fest.

Požešku Fišijadu punih 25 godina organizira Turistička zajednica grada Požege uz pokroviteljstvo grada Požege. Ovogodišnju fišijadu otvorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić, poželjevši zajedno s direktoricom TZ Silvijom Podoljak uspjeh u kuhanju, dobru zabavu prije svega, a najbolji neka pobjede. Svi natjecatelji su dobili 4 kilograma šarana, osigurana su im potrebna drva i briketi Spin Valisa, voda i majica za glavnog majstora fiš paprikaša u ekipi. Startalo se sa pripremom ribe, začina i kuhanjem u 11 sati, a gotove fiševe organizator je kupio od 13 sati. Uz odličnu glazbu Libreto Banda, dobru ugostiteljsku ponudu Krčme Zlatni lug, nagradne igre koje je pripremio organizator, od kojih je najuzbudljivija, lovljenje šarana golim rukama u bazenu, došlo je i do finala Fišijade, proglašenje pobjednika 25. Fišijade Požega 2019.

Pobjeda je ove jubilarne Fišijade i veliki pehar otišla u ruke novinara i gastro majstora Vladimira Protića. Samo nekoliko bodova manje, osvojio je pobjednik brojnih fiišijada, Josip Antolović iz Beravaca kraj Kopanice, a treće mjesto osvojio je poznati gastro majstor Nedjeljko Josić iz Donjeg Miholjca.

- Zadovoljan sam i izuzetno sretan što sam osvojio prvo mjesto upravo na ovoj jubilarnoj Fišijadi u Požegi. Kuhanjem i natjecanjem bavim se desetak godina, a natječem se u kuhanju lovačkog gulaša od divljeg vepra, čobanca, fiša, pripremi mesnih kobasica, brudeta na moru i pripremi ražnja s janjcima i odojcima. Kroz novinarsku asocijaciju već 6 godina natječem se i na Europskim prvenstvima u pripremi lovačkog gulaša, kuhao sam po cijeloj Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Sa tjednikom Kronika požeško-slavonska i udrugom Požeških čuvara baštine organizator sam 8 gastro manifestacija na području Požeštine, koje su već nadaleko poznate i na natjecanja dolaze ekipe iz cijele Hrvatske te nekoliko susjednih zemalja. Nekoliko zadnjih godina bio sam i u žiriju za ocjenjivanje fiš paprikaša, pa čak i dvije godine na međunarodnoj fišijadi. Kuhanje i natjecanja jedna su moja ljubav, a posebno organizacija takvih natjecanja na našem području, gdje još uvijek nedostaje raznih manifestacija, posebno u natjecanju i pripremanju naših starih, autohtonih jela koja mi polako vraćamo na naše stolove – istakao je Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska i predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine.

- Recept je već prokušan na nekoliko natjecanja, u svojoj ekipi moraš uvijek imati i pravih, iskusnih majstora za pomoć. Ja sam ove godine u svojoj ekipi imao poznatog gastro majstora, državnog prvaka u nekoliko disciplina, Željka Turaliju iz Valpova sa kojim sam se već natjecao na nekoliko natjecanja u raznim kategorijama i Nedjeljka Josića iz Donjeg Miholjca čiji fiš paprikaš je zauzeo 3. mjesto. Kod kuhanja fiš paprikaša morate voditi računa o svim pa i najsitnijim detaljima, jer to može na kraju fiš odvesti u krivom smjeru. Bitna je kvalitetna riba, bitna je i voda, a ova naša požeška se pokazala dobra, bitni su začini, jako dobra slatka paprika i jako ljuta ona ljuta crvena paprika, jer u fiš se ne smije staviti puno paprike, koja na kraju dovede do gorčine. Ja već nekoliko godina kuham s crvenim lukom u prahu, kojega se točno dozira na gram po količini ribe i vode. Dodaje se vrlo malo koncentrata rajčice a solim po svom okusu za slano. Fiš paprikaš mora biti ljut, jer to je takvo jelo, no ne preljut, jer onda to preuzima cijeli okus fiša. Pravi sladokusci traže upravo jedan takav umjeren fiš paprikaš u kojemu se osjeti miris i okus ribe, a to traži i žiri. Ove godine ja sam pogodio upravo njihov okus i želju kakav fiš paprikaš treba biti – dodao je Vladimir Protić, koji je ujedno i najavio za 20. listopada gastro natjecanje, 6. Čvarkijadu, te pozvao najbolje majstore od Čvarka da se prijave na natjecanje.

Nagrade i pehare najboljima uručili su direktorica Silvija Podoljak, zamjenik gradonačelnika Mario Pilon i požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Sve je to odlično i nadahnuto vodio Boris Benčić. U nastavku je slijedilo dobro druženje i veselje uz natjecateljske fiš paprikaše i šarana na rašljama Zlatnog luga.

 

Galerija slika